Autorităţile ruse vor să desfiinţeze Grupul Vocea Beslanului

Membrii grupului Vocea Beslanului, care denunţă superficialitatea intervenţiei ruse în atacul asupra şcolii din Beslan, din 2004, sunt acuzaţi de anchetatori că ar fi agresat angajaţi ai tribunalului, fiind chemaţi în judecată.

1 afișare
Imaginea articolului Autorităţile ruse vor să desfiinţeze Grupul Vocea Beslanului

Imagini de la protestul mamelor din Beslan, din mai 2007

Mai mulţi insurgenţi islamişti au luat ostatice peste 1.000 de persoane într-o şcoală din Beslan, în Rusia, la 1 septembrie 2004, acesta fiind începutul unui asediu de trei zile, soldat cu moartea a peste 300 de persoane, jumătate dintre victime fiind copii.

Grupul Vocea Beslanului, iniţiat şi condus de femeile care şi-au pierdut rudele în atac, susţine că procurorii fabrică acuzaţii împotriva membrilor săi, pentru a-i pedepsi pentru că încearcă să afle adevărul.

Ella Kesaieva, copreşedintele grupului, susţine că poliţiştii au mers la sediul organizaţiei şi au cerut membrilor grupului să răspundă acuaţiilor de asalt.

Ancheta pare să aibă legătură cu un protest al mamelor din Beslan, din mai 2007, când ar fi devastat o sală de tribunal în timpul unei audieri în legătură cu asediul.

"Autorităţile au mai făcut un pas pentru a distruge asociaţia Vocea Beslanului", susţine grupul într-un comunicat. "Ei aduc noi acuzaţii absurde membrilor grupului", adaugă acesta.

Grupul este implicat deja într-un proces sub acuzaţia de extremism, după ce organizaţia a transmis o scrisoare deschisă în care acuza Kremlinul şi pe preşedintele Putin că ar ascunde adevărul despre atacul de la Beslan.

Aceasta spune că oficialii de rang înalt din securitate au scăpat situaţia de sub control, intervenind supeficial atunci când insurgenţii au deschis focul asupra copiilor, iar serviciile de securitate s-au angajat într-o luptă haotică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici