Autorităţile saudite, în alertă maximă în timpul pelerinajului credincioşilor musulmani la Mecca

Poliţia saudită a intrat în stare de alertă maximă vineri, la încheierea unuia dintre ultimele ritualuri ale pelerinajului anual musulman de la Mecca.

1 afișare
Imaginea articolului Autorităţile saudite, în alertă maximă în timpul pelerinajului credincioşilor musulmani la Mecca

Autorităţile saudite, în alertă maximă în timpul pelerinajului credincioşilor musulmani la Mecca

Majoritatea celor peste două milioane de pelerini vor să participe la ultimul ritual de lapidare şi să părăsească zona Mina, situată în estul oraşului Mecca, până la asfinţitul soarelui. În cazul în care nu vor reuşi, ei trebuie să petreacă o a treia noapte în această zonă.

Situaţia a fost tensionată în special în apropiere de Jamarat, cei trei "stâlpi" de piatră unde se desfăşoară ritualul de lapidare, transformaţi acum în ziduri de beton, pentru a putea permite participarea la ritual a unui număr mai mare de pelerini. Într-o ambuscadă produsă la Jamarat în ianuarie 2006 şi-au pierdut viaţa 362 de persoane, în cel mai grav accident produs în decurs de 16 ani în timpul pelerinajului anual la Mecca.

De atunci, autorităţile saudite au pus în practică mai mult de jumătate dintr-un proiect de infrastructură masiv, în valoare de peste un miliard de dolari. Astfel, ritualul de lapidare se poate desfăşura pe trei nivele, un al patrulea fiind în curs de construire.

Poliţia a impus vineri un sistem de deplasare cu sens unic, astfel încât pelerinii care se pregătesc să participe la ritual să folosească o cale de acces diferită de cei care se retrag. De asemenea, autorităţile au insistat ca pelerinii să lase în afara zonei bagajele.

După încheierea lapidării, pelerinii mai participă la un singur ritual - o vizită de bun-rămas la Kaaba, vechiul templu către care se îndreaptă toţi musulmanii în timpul rugăciunilor zilnice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici