Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul spune că a primit ordine de la organizaţia Stat Islamic

Autorul atentatului care a avut loc în noaptea de Revelion la un club din Istanbul a spus Poliţiei că a primit instrucţiuni de la organizaţia Stat Islamic (SI) şi că a schimbat ţinta în ultima clipă pentru a evita dispozitivele de securitate, a anunţat cotidianul turc Hurriyet.

990 afișări
Imaginea articolului Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul spune că a primit ordine de la organizaţia Stat Islamic

Autorul atacului ce a avut loc în noaptea de Revelion la Istanbul spune că a primit ordine de la SI

Atacatorul, originar din Uzbekistan, a declarat că a primit ordin de la Raqqa, capitala de facto a Stat Islamic, să atace în apropiere de piaţa Taksim, în centrul Istanbulului.

"Am ajuns în piaţa Taksim, dar acolo erau măsuri sporite de securitate. Nu părea posibil să comiţi un atac acolo. Am contactat din nou persoana care mi-a dat ordinul. Am decis că Taksim nu era o zonă potrivită pentru atac. Mi-a ordonat să caut o nouă ţintă. Am mers de-a lungul coastei cu un taxi în jurul orei locale 22.00. Clubul Reina părea potrivit. Nu erau multe măsuri de securitate. Am transmis informaţia persoanei care mi-a dat ordin să atac Reina. Am mers în cartierul Zeytinburnu cu un taxi, am luat arma din casă şi am atacat Reina", a spus el, citat de cotidianul turc, care nu menţionează cum a avut acces la mărturia atacatorului.

"Am ajuns în Turcia traversând Iranul după ce am primit ordine să particip la războiul din Siria, în ianuarie anul trecut. M-am stabilit în provincia Konya. Cât am stat acolo, am primit ordine de la Raqqa. Am primit ordine să comit un atac de Revelion la Taksim", a spus Masharipov, adăugând că a trimis înregistrarea video pe care a făcut-o la Taksim la milianţi Stat Islamic din Raqqa.

În urma anchetei desfăşurate de Poliţie, Masharipov, care a fost antrenat în tabere Al-Qaida înainte de a deveni militant Stat Islamic, a ajuns la Istanbul pe data de 16 decembrie 2016, din provincia Konya. Iniţial, a fost trimis să stea într-o locuinţă a Stat Islamic în cartierul Başakşehir. Cu două zile înainte de atac, s-a mutat în districtul Zeytinburnu.

Potrivit unor informaţii, teroristul a mers la un restaurant cu specific uigur din cartierul Zeytinburnu după ce a comis atacul de la clubul Reina şi a petrecut noaptea acolo.

El a plecat pe data de 1 ianuarie şi a mers iniţial la Başakşehir. De acolo, două persoane, dintre care una era de origine irakiană, l-au luat pe data de 6 ianuarie şi l-au dus într-o locuinţă din cartierul Esenyurt, unde a fost prins.

"Nu mă omorâţi", a spus Masharipov Poliţiei în timpul raidului, în timp ce încerca să se ascundă sub un pat. Potrivit Poliţiei, el şi-a trimis copilul de 4 ani într-o altă celulă Stat Islamic.

Abdulkadir Masharipov, autorul atacului terorist comis de Revelion într-un club de noapte din Istanbul, soldat cu 39 de morţi, a fost arestat marţi noapte. Teroristul a fost arestat în cartierul Esenyurt din Istanbul, au anunţat în cursul nopţii de luni spre marţi autorităţile turce. Individul se ascundea în casa unui prieten de origine kirghiză.

Teroristul a omorât 39 de persoane şi a rănit alte zeci în atentatul revendicat de reţeaua fundamentalistă sunnită Stat Islamic. Printre victime s-au numărat cetăţeni din Israel, Franţa, Tunisia, Liban, India, Belgia, Iordania şi Arabia Saudită.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici