Autorul atacului de la Burgas era membru Hezbollah, susţin oficiali americani

Autorul atacului antiisraelian comis miercuri pe aeroportul din Burgas ar fi un membru al unei celule Hezbollah ce opera în Bulgaria şi căuta astfel de ţinte, susţin oficiali american.

1100 afișări
Imaginea articolului Autorul atacului de la Burgas era membru Hezbollah, susţin oficiali americani

Oficiali americani afirmă că autorul atacului de la Burgas era membru Hezbollah - presă

Unul dintre oficialii citaţi a declarat că serviciile de informaţii americane cred că autorul atacului a "acţionat la indicaţia strictă" de a ataca ţinte israeliene atunci când se ivesc oportunităţi şi că aceste indicaţii au fost date grupării libaneze Hezbollah de Iran, principalul său susţinător financiar informează New York Times.

Alţi doi oficiali americani au confirmat că Hezbollah se află în spatele atacului, dar au refuzat să ofere detalii suplimentare.

Potrivit sursei citate, atacul ar fi o răzbunare faţă de asasinarea unui om de ştiinţă iranian care lucra în domeniul nuclear, atribuită de Teheran Israelului. "A fost ochi pentru ochi", a declarat oficialul citat sub acoperirea anonimatului.

Un oficial israelian de rang înalt a declarat joi că atacul de la Burgas face parte dintr-un val intens de atacuri teroriste comise în lume de două organizaţii diferite, Forţa Quds iraniană, o unitate internaţională de elită a Gardienilor Revoluţiei, şi Hezbollah. "Lucrează împreună atunci când este necesar şi separat atunci când nu este necesar", a declarat oficialul israelian sub acoperirea anonimatului, nefiind autorizat să vorbească public despre probleme de securitate naţională.

În timp ce atacul de la Burgas corespunde modului de operare al Hezbollah, susţine oficialul israelian, nu este clar dacă autorul a intenţionat să se arunce în aer sau dacă a suferit ceea ce el a numit un "accident de muncă". "Nu vom şti niciodată", a adăugat el.

Autorul avea un permis de conducere fals din Michigan, dar nu există informaţii că acesta ar avea vreo legătură cu Statele Unite, a precizat oficialul american, adăugând că încă nu există detalii despre el, cum ar fi numele sau naţionalitatea. El a refuzat să explice ce informaţii specifice au determinat analiştii să conchidă că atacatorul aparţine Hezbollah.

"Pare că autorul căuta o ţintă locală, iar când aceasta a apărut, a sărit pe ea", a declarat oficialul, referindu-se la autocarul cu turişti israelieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici