CRONOLOGIE: Principalele atacuri împotriva turiştilor şi diplomaţilor israelieni în lume

Cel puţin şase persoane au murit şi peste 30 au fost rănite miercuri într-un atentat antiisraelian comis pe aeroportul bulgar Burgas, de la Marea Neagră, transmite AFP, care realizează o cronologie a principalelor atacuri ce au vizat turiştii şi diplomaţii israelieni.

450 afișări
Imaginea articolului CRONOLOGIE: Principalele atacuri împotriva turiştilor şi diplomaţilor israelieni în lume

CRONOLOGIE: Principalele atacuri împotriva turiştilor şi diplomaţilor israelieni în lume (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

- 6 octombrie 1985: La Ras Burka pe litoralul Mării Roşii (Egipt), un poliţist a deschis focul asupra turiştilor israelieni strigând "Allah akbar" şi ucigând şapte dintre ei, dintre care patru copii. Ucigaşul s-a sinucis la scurt timp după condamnarea sa la muncă forţată pe viaţă.

- 4 februarie 1990: Nouă morţi şi 17 răniţi în atacul unui autobuz ce transporta turişti israelieni între Ismailiya şi Cairo.

- 17 martie 1992: Un atentat cu maşină-capcană comis împotriva ambasadei Israelului din Buenos Aires s-a soldat cu 29 de morţi şi circa 200 de răniţi.

- 18 iulie 1994: Explozia produsă în capitala Argentinei de o maşină-capcană împotriva Asociaţiei israeliene de ajutor reciproc (AMIA) s-a soldat cu 85 de morţi şi 300 de răniţi şi a distrus imobilul în întregime.

Ancheta acuză Iranul în cele două atentate.

- 13 martie 1997: Un soldat iordanian deschide focul împotriva colegilor israelieni la Bakura, teritoriu restituit de Israel după semnarea tratatului de pace din octombrie 1994, provocând moartea a şapte persoane şi rănirea altor cinci.

- 28 noiembrie 2002: 18 persoane, dintre care trei israelieni, sunt ucise într-un atentat sinucigaş comis împotriva unui hotel în care erau cazaţi israelieni la Mombasa, pe coasta kenyană. Cu câteva minute înainte, un avion israelian cu 261 de pasageri la bord scapă la limită de tiruri de rachetă la decolarea din Mombasa. Acest dublu atentat este revendicat de Al-Qaida.

- 7 octombrie 2004: 34 de morţi, majoritatea turişti israelieni, şi 105 răniţi într-un triplu atentat care a vizat hotelul Hilton din Taba şi două tabere de vacanţă la sud de Sinai (Egipt). Atentatele sunt imputate unui grup salafist, Al-Tawhid wal Jihad.

- 13 februarie 2012: Două atacuri care au vizat personalul ambasadei Israelului în India şi Georgia s-au soldat cu patru răniţi la New Delhi. Israelul a atribuit aceste atacuri Iranului.

La 15 februarie, doi iranieni sunt inculpaţi la Bangkok în cadrul unui presupus complot împotriva diplomaţilor israelieni în Thailanda, după o serie de explozii produse cu o zi înainte într-un cartier rezidenţial.

În martie 2012, Azerbaidjanul a afirmat că a dejucat atentate, instigate de Iran, împotriva ambasadei Israelului în Statele Unite şi a arestat 22 de persoane recrutate şi formate de Teheran.

La 2 iulie, premierul israelian Benjamin Netanyahu denunţă "terorismul iranian fără frontiere" după arestarea în Kenya a doi cetăţeni israelieni suspectaţi de posesie de explozibil la Mombasa.

La 14 iulie, el aduce aceleaşi acuzaţii după arestarea în Cipru a unui tânăr libanez, suspectat de pregătirea unui atentat împotriva intereselor israeliene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici