ATENTAT CU BOMBĂ în staţiunea BURGAS: Explozie la un autocar cu turişti. Şapte persoane au murit. Hezbollah ar putea fi implicată

Cel puţin şase persoane au fost ucise şi 32 de oameni au fost răniţi într-o explozie care a vizat un autocar cu turişti israelieni în parcarea aeroportului din staţiunea bulgară Burgas. Explozia a fost comisă probabil de un terorist-sinucigaş, afirmă martori citaţi de televiziunea publică israeliană, relatează BBC News online.

8161 afișări
Imaginea articolului ATENTAT CU BOMBĂ în staţiunea BURGAS: Explozie la un autocar cu turişti. Şapte persoane au murit. Hezbollah ar putea fi implicată

Atentat cu bombă în staţiunea Burgas (Imagine: cnn.com)

Bilanţul atentatului este de cel puţin şase morţi şi 32 de răniţi, două persoane fiind în comă, conform Ministerului bulgar de Interne.

Potrivit AFP, ministrul bulgar al Afacerilor Externe i-a transmis omologului său israelian Avigdor Lieberman că explozia produsă miercuri într-un autobuz de turişti israelieni pe aeroportul bulgar Burgas a fost provocată de o bombă aflată în vehicul, vorbind despre un bilanţ de 7 morţi.

"Ministrul Mladenov l-a informat pe ministrul Lieberman că explozia a fost cauzată de o bombă plasată într-un autobuz ce transporta turişti care debarcaseră dintr-un zbor charter din Israel", conform unui comunicat al Ministerului israelian al Afacerilor Externe.

"La faţa locului au fost găsite şase corpuri iar o altă persoană care a fost grav rănită a murit la spital. Două persoane grav rănite se află la terapie intensivă. Aproximativ 30 de persoane sunt spitalizate", conform textului care îl citează pe liderul diplomaţiei bulgare.

El a precizat că 154 de pasageri se aflau în avion, printre care un american, un italian, un slovac, opt copii şi un bebeluş.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunţat "o ofensivă teroristă iraniană" după atentat.

"Toate semnele indică spre Iran", a declarat Netanyahu într-un comunicat.

Lieberman a ordonat formarea unei celule de criză şi echipe de securitate vor fi trimise în Bulgaria cu avionul în timpul serii, conform radioului public israelian.

Anterior, purtătorul de cuvânt al premierului israelian a declarat că explozia produsă în parcarea aeroportului din Burgas a fost precedată de focuri de armă.

"Au avut loc focuri de armă şi un dispozitiv exploziv a fost aruncat într-un autocar care transporta turişti israelieni", a declarat Ofir Gendelman, purtătorul de cuvânt al premierului Benjamin Netanyahu.

Mişcarea teroristă Hezbollah ar putea fi implicată

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a sugerat că este implicată în atentatul din Bulgaria, ipoteză confirmată de premierul Israelului, care a acuzat Iranul, un susţinător al Hezbollah. "Toate indiciile conduc spre implicarea Iranului", a declarat Netanyahu.

Potrivit postului de televiziune Al-Manar, aparţinând mişcării teroriste şiite Hezbollah, turiştii israelieni din Bulgaria au fost atacaţi cu grenade şi mitraliere. Regimul islamist de la Teheran este acuzat de susţinerea acordată mişcării şiite Hezbollah, activă în sudul Libanului.

În paralel, premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat, pentru ziarul Haaretz, că Iranul este implicat în atentatul antiisraelian din staţiunea bulgară Burgas. Regimul islamist de la Teheran este acuzat de susţinerea acordată mişcării şiite Hezbollah, activă în sudul Libanului.

Turiştii veniseră pe aeroportul Burgas cu un avion Air Via de la Tel Aviv

Potrivit postului de radio BNR şi postului de televiziune bTV, un autocar a explodat, iar alte două au luat foc în acelaşi incident, relatează site-ul Novinite.com.

Autorităţile bulgare au anunţat că explozia este rezultatul unui act terorist.

Conform presei bulgare, turiştii israelieni veniseră pe aeroportul din Burgas la ora 16.50 (16.50, ora României), cu un avion al companiei Air Via, de la Tel Aviv.

De la aeroport, turiştii israelieni s-au îmbarcat în autocare şi se îndreptau spre hoteluri din staţiunea Sunny Beach, pe litoralul bulgar al Mării Negre.

La bordul autocarului în care s-a produs explozia erau aproximativ 40 de turişti israelieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici