Autorul atentatului eşuat din ziua de Crăciun din 2009 a fost condamnat la detenţie pe viaţă în SUA

Tânărul nigerian care a încercat să detoneze explozibilul ascuns în lenjeria sa intimă la bordul unei curse Amsterdam-Detroit, în ziua de Crăciun din 2009, a fost condmanat joi la închisoare pe viaţă de un judecător american, la Detroit.

447 afișări
Imaginea articolului Autorul atentatului eşuat din ziua de Crăciun din 2009 a fost condamnat la detenţie pe viaţă în SUA

Umar Farouk Abdulmutallab (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Umar Faruk Abdulmutallab, în vârstă de 25 de ani, a pledat vinovat în octombrie, în cea de-a doua zi a procesului său, recunoscându-şi vina pentru opt capete de acuzare, între care tentativă de ucidere a 289 de persoane de la bordul cursei 253 a companiei Northwest Airlines.

Abdulmutallab nu a arătat nici o emoţie când judecătoarea Nancy Edmunds a pronunţat pedeapsa maximă pentru fiecare capăt de acuzare.

"Acuzatul a spus-o şi este clar că pare foarte motivat pentru a comite un alt atentat terorist", a declarat ea. "Tribunalul nu are mijloacele de a controla motivarea acuzatului, care pare imuabilă, însă eu pot împiedica acuzatul să comită alte acţiuni", a adăugat ea.

La 25 decembrie 2009, el a reuşit să urce cu 76 de grame de explozibil la bordul avionului cu plecare din Amsterdam. Explozibilul ascuns în lenjeria sa intimă nu a explodat, ci doar a luat foc. Abdulmutallab a fost imobilizat atunci de pasageri şi membri ai echipajului, chiar înainte de aterizarea la Detroit.

"Astăzi este o zi a victoriei, Allah este bun", a declarat nigerianul, cu puţin înainte ca judecătoarea să pronunţe sentinţa. "Mujahedinii sunt mândri să ucidă în numele lui Allah şi exact asta ne spune Allah să facem în Coran", a adăugat el.

După mărturiile pasagerilor din avion, el a apreciat că viaţa sa "şi cele ale musulmanilor s-au schimbat de asemenea din cauza atacurilor asupra civililor nevinovaţi", criticând politica americană din teritoriile palestiniene până în Somalia.

Judecătoarea Edmunds a respins anterior o cerere a apărării potrivit căreia închisoarea pe viaţă fără posibilitate de eliberare este o "pedeapsă crudă", deoarece nimeni nu a fost rănit în această acţiune.

Acuzarea a cerut la rândul său pedeapsa maximă pentru acest tânăr din cauza "gravităţii (faptei) pe care acuzatul a încercat să o comită. El a urcat în cursa 253 cu un plan pregătit cu sânge rece pentru a ucide pe toată lumea".

Mai multe dintre cele opt capete de acuzare erau pasibile de o pedeapă de minimum 30 de ani de închisoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici