Autorul atentatului eşuat îşi destănuia visurile despre jihad pe forumurile islamice

Autorul atentatului eşuat asupra zborului, ce avea ca destinaţie oraşul Detroit, folosea frecvent forumurile islamice de pe Internet unde îşi destănuia visurile în care îi vedea pe musulmani "conducând lumea", a anunţat marţi presa americană.

37 afișări
Imaginea articolului Autorul atentatului eşuat îşi destănuia visurile despre jihad pe forumurile islamice

Autorul atentatului eşuat îşi destănuia visurile despre jihad pe forumurile islamice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab, în vârstă de 23 de ani, se ascundea în spatele pseudonimului "Farouk1986" pe site-ul gawaher.com, potrivit cotidianului Washington Post şi postului de televiziune CBS News. El ar fi scris începând din 2005 circa 310 mesaje pe forumurile de discuţii islamice.

Un oficial din cadrul administraţiei americane a declarat pentru Washington Post că autenticitatea mesajelor este în curs de verificare.

Potrivit CBS, Farouk1986 a publicat în 2005 un mesaj în care preciza că avea "visuri de jihad".

"Îmi imaginez cum se va impune jihadul. Cum musulmanii vor câştiga şi vor conduce lumea".

Într-unul din aceste mesaje, Farouk1986 mărturisea de asemenea că se simte "singur" la şcoală şi nu poate găsi "un adevărat prieten musulman". În perioada scrierii acestui mesaj, Umar Farouk Abdulmutallab avea 18 ani şi studia într-un internat britanic din Togo.

"Inch Allah (cu voia lui Allah, n.red), voi termina anul acesta (şcoala) şi voi aplica la Universitatea Stanford din California pentru a deveni inginer", scria Farouk1986.

"Colegiul imperial din Londra mi-a făcut o ofertă, dacă nu voi merge în California, voi alege Londra", a afirmat el. Umar a studiat ingineria la University College, deplasându-se ulterior în Egipt, apoi în Dubai.

Farouk1986 se descria ca fiind "o persoană foarte ambiţioasă şi hotărâtă" care încerca să-şi trăiască viaţa "după litera Coranului".

Tânărul nigerian a încercat vineri să detoneze un avion de linie american ce făcea legătura între Amsterdam şi care urma să aterizeze în oraşul Detroit, din nordul Statelor Unite.

Tatăl nigerianului avertizase CIA că fiului său devenise radical

Tatăl autorului atentatului eşuat avertizase Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) că fiul său se radicalizase, dar această informaţie nu a fost difuzată suficient în cadrul serviciilor de informaţii, a anunţat marţi presa americană.

O sursă "apropiată dosarului" a declarat pentru postul de televiziune CNN că la sfârşitul unei întrevederi între tatăl lui Umar Faruk Abdulmutallab şi un agent CIA a fost redactat un raport care a fost trimis la sediul agenţiei în Virginia, în estul Statelor Unite şi în apropierea capitalei americane.

Potrivit sursei, raportul nu a fost difuzat suficient în cadrul comunităţii americane de informaţii ceea ce lasă să se înţeleagă că agenţiile americane de informaţii nu au luat măsuri pentru ameliorarea cooperării lor, carenţele fiind deja evidenţiate cu ocazia atentatelor de la 11 septembrie.

Potrivit Wall Street Journal, tatăl lui Umar Faruk Abdulmutallab s-a întâlnit la 19 noiembrie cu agentul CIA la ambasada americană din Abuja, capitala Nigeriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici