Autorul atentatului eşuat s-a întâlnit în Yemen cu imamul radical Anwar al-Aulaqi

Autorul atentatului eşuat din ziua de Crăciun, nigerianul Umar Farouk Abdulmutallab, l-a întâlnit în timpul unei călătorii în Yemen pe imamul radical Anwar al-Aulaqi, a declarat joi vicepremierul yemenit responsabil cu Apărarea şi Securitatea, Rached al-Alimi.

11 afișări
Imaginea articolului Autorul atentatului eşuat s-a întâlnit în Yemen cu imamul radical Anwar al-Aulaqi

Autorul atentatului eşuat s-a întâlnit în Yemen cu imamul radical Anwar al-Aulaqi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nigerianul se ascunsese la Wadi Rafadh (în provincia) Chabwa (est) şi s-a întâlnit cu Aulaqi", a declarat Alimi la Sanaa, într-o conferinţă.

Potrivit acestuia, Abdulmutallab s-ar fi întâlnit de asemenea, în provincia Chabwa, cu Mohammad Oumir, unul dintre comandanţii al-Qaida, ucis într-un raid aerian, la 24 decembrie, împotriva unui obiectiv al reţelei yemenite.

Nigerianul a locuit din august până în decembrie în Yemen, de unde a plecat cu puţin timp înainte de atentatul eşuat de la 25 decembrie asupra avionului de linie Amsterdam-Detroit.

Dar autorităţile yemenite i-au pierdut urma timp de două luni şi jumătate, după care acesta a reapărut la aeroportul din Sanaa la 7 decembrie, declarase miercuri un oficial Yemenit.

Potrivit lui Alimi, "nu este exclus ca (nigerianul) să se fi deplasat la Hadramout şi Marib", două provincii yemenite considerate, împreuncă cu Chabwa, fiefuri ale susţinătorilor reţelei al-Qaida în Peninsula Arabă.

Anwar al-Aulaqi, un tânăr predicator americano-yemenit, ar avea legătură cu atacul armat de la baza militară americană Fort Hood, din noiembrie (soldat cu 13 morţi şi 42 de răniţi), dar şi cu atentatul eşuat de Crăciun, declara duminică John Brennan, consilierul pentru lupta antiteroristă al preşedintelui american, Barack Obama.

Umar Farouk Abdulmutallab a trecut de controalele din Amsterdam ascunzând explozibilul în lenjeria intimă. El a afirmat că ar fi fost pregătit în Yemen de reţeaua al-Qaida, potrivit presei americane.

"Potrivit elementelor anchetei, explozibilul provenea din Nigeria şi nu din Yemen", precizează vicepremierul yemenit.

La mai puţin de două săptămâni după atentatul eşuat, revendicat de al-Qaida, tânărul nigerian a fost inculpat oficial miercuri de un tribunal de drept comun din Detroit pentru şase capete de acuzare, în special "tentativă de omor" şi "tentativă de utilizare a unei arme de distrugere în masă".

El riscă între 20 şi 30 de ani de închisoare pentru fiecare cap de acuzare, dar nu pedeapsa cu moartea, potrivit Departamentului american de Justiţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici