Autorul preferat al lui Anders Breivik se distanţează de el, calificându-l "enervant ca un vânzător"

Bloggerul norvegian Fjordman, autorul preferat al extremistului Anders Behring Breivik, s-a distanţat de discipolul său vineri, în prima sa apariţie publică, în care îl descrie pe suspectul în cazul atacurilor de la 22 iulie drept "enervant ca un vânzător de aspiratoare".

361 afișări
Imaginea articolului Autorul preferat al lui Anders Breivik se distanţează de el, calificându-l "enervant ca un vânzător"

Autorul preferat al lui Anders Breivik se distanţează de el, calificându-l "enervant ca un vânzător"

Într-un interviu pentru ziarul Verdens Gang, Fjordman iese din anonimat pentru prima dată de la atacurile din 22 iulie, soldate cu 77 de morţi, pentru a se demarca de Breivik, care îl prezintă drept "autorul contemporan preferat" în manifestul său de 1.500 de pagini publicat pe Internet.

Bloggerul de 36 de ani, Peder Jensen, a explicat că a primit în 2009 şi 2010 câteva mesaje electronice din partea lui Breivik, dar că a refuzat atunci să se întâlnească cu el.

"Nu ştiu de ce cerea asta, dar am refuzat. Pentru că vorbea despre violenţe, dar şi pentru că aveam impresia că era enervant ca un vânzător de aspiratoare", a declarat acesta pentru Verdens Gang.

Persoana cea mai citată în manifestul lui Breivik, Fjordman este un detractor al "Eurabiei", un concept utilizat de mediile extremiste pentru a descrie o Europă plină de musulmani.

"Islamul este religia cea mai belicoasă", "De ce nu te poţi baza pe musulmanii moderaţi", "Epidemie de violuri (comise) de musulmani în Suedia", "Islamizare şi laşitate în Scandinavia", sunt titlurile unora dintre mesajele pe care le-a postat pe blogul său.

"Nu am văzut niciodată pe cineva care agresează pe altcineva din cauza a ceea ce am scris, a răspuns el, întrebat dacă regretă unele dintre lucrurile scrise. "Şi sunt sute de mii de persoane în lume care au citit ce am scris", a adăugat el.

Angajat la un centru pentru persoane cu disabilităţi din Oslo şi fost angajat al secţiei psihiatrice a spitalului din Aalesund, oraş din vestul Norvegiei, Peder Jensen se declară hotărât să intre în clandestinitate, temându-se că a devenit "un obiect de ură".

Potrivit Verdens Gang, el a fost audiat joi de poliţia norvegiană.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici