AVERTISMENT de la Beijing: China nu va renunţa la „niciun centimetru din teritoriul său” din Oceanul Pacific

China nu va renunţa la „niciun centimetru din teritoriul său” din Oceanul Pacific, a declarat miercuri preşedintele chinez Xi Jinping, în cadrul întâlnirii din Beijing cu secretarul american al Apărării, Jim Mattis, relatează CNN.

2092 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENT de la Beijing: China nu va renunţa la „niciun centimetru din teritoriul său” din Oceanul Pacific

AVERTISMENT de Beijing: China nu va renunţa la „niciun centimetru din teritoriul său” din Oceanul Pacific

„Poziţia noastră este fermă şi clară în ceea ce priveşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei”, a declarat Xi. „Orice centimetru de teritoriu moştenit de la strămoşii noştri nu poate fi pierdut, mai ales că nu vrem nimic de la alte ţări”, a adăugat acesta.

Întâlnirea dintre Mattis şi Jinping are loc în contextul în care relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt deteriorate de tensiunile în continuă creştere, atât din cauza unui posibil război comercial, cât şi din cauza suspiciunii în ceea ce priveşte activitatea militară a celor două ţări..

Mattis este primul director al Pentagonului care vizitează China în ultimii patru ani. Pe durata vizitei în Beijing, acesta a avut întâlniri şi cu omologul său, Wei Fenghe şi alţi generali de rang înalt.

Înainte de plecarea din China programată pentru duminică, Mattis speră să stabilească „un dialog strategic transparent” cu oficialii chinezi.

„Bineînţeles că sunt conştient de acţiunile Chinei, dar pe parcursul vizitei mele doresc să identific atât ideile comune cât şi cele contrare în ceea ce priveşte contextul actual”, a declarat Mattis.

„Nu vreau să îmi fac anumite aşteptări în ceea ce priveşte această vizită”, a adăugat Mattis. „Vreau să ascult cât mai multe păreri. Voi fi foarte clar în legătură cu ce văd. dar acesta este motivul principal pentru care sunt în Beijing în loc să stau în Washington şi să citesc rapoarte de presă sau ale analiştilor”.

Xi i-a spus lui Mattis că în ciuda dezacordurilor în ceea ce priveşte Marea Chinei de Sud, „este ştiut faptul că adevăraţii experţi în probleme militare au decis că nu este cazul să implicăm armata în această situaţie”.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici