AVERTISMENTUL Papei Francisc: Lumea devine o "imensă grămadă de mizerie"

Societatea de consum, distrugerea mediului şi subjugarea politicii de către economie sunt toţi atâţia factori de distrugere a planetei, avertizează Papa Francisc în ultima sa enciclică, publicată joi, relatează DPA în pagina electronică.

1462 afișări
Imaginea articolului AVERTISMENTUL Papei Francisc: Lumea devine o "imensă grămadă de mizerie"

AVERTISMENTUL Papei Francisc: Lumea devine o "imensă grămadă de mizerie" (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

"Niciodată nu ne-am rănit şi maltratat casa comună aşa cum am făcut-o în ultimii 200 de ani", scrie Francisc în enciclică (scrisoare circulară, literal), intitulată Laudato Si.

"Un străin care ne-ar privi lumea ar fi uimit să vadă un asemenea comportament, care uneori pare autodistructiv", se arată în document.

"Pământul, casa noastră, începe să arate tot mai mult ca o imensă grămadă de mizerie", îşi exprimă el nemulţumirea.

Liderul catolicilor din întreaga lume critică activitatea la nivel global a lumii lumii politice şi economice.

"Eşecul summiturilor mondiale cu privire la mediu ne arată clar că politica noastră este supusă tehnologiei şi finanţelor", scrie Suvernaul Pontif, în vârstă de 78 de ani.

Într-un mesaj adresat summitului mondial pe tema modificărilor climatice prevăzut la Paris la sfârşitul anului, Francisc subliniază asupra necesităţii adoptării urgente a unor programe vizând reducerea drastică a emisiilor de carbon provocate de către om.

Schimbările climatice "reprezintă una dintre principalele provocări cu care se confruntă umanitatea în zilele noastre", afirmă Papa.

Dezvoltarea economică din ţările bogate s-a făcut în detrimentul naţiunilor mai sărace, spune Francisc. "Noi ştim cât de nesustenabil este comportamentul celor care consumă constant şi distrug, în timp ce alţii nu sunt încă în măsură să trăiască într-un mod care să se ridice la demnitatea lor umană", subliniază el.

Papa Francisc îndeamnă la o încetinire a ritmului dezvoltării economice.

"De aceea a venit timpul să acceptăm diminuarea creşterii în unele părţi ale lumii, pentru a furniza resursele ca alte locuri să crească sănătos", scrie Francisc.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat pentru jurnalişti, la New York, că "primeşte foarte favorabil" enciclica, notând că este de acord cu Papa Francisc asupra faptului că "modificările climatice sunt o problemă morală care necesită eforturi colective urgente".

"Îi mulţumesc din suflet Papei Francisc pentru o poziţie atât de fermă cu privire la necesitatea unei acţiuni mondiale urgente", a declarat Ban Ki-moon.

"Vocea sa morală face parte dintr-un cor tot mai mare de persoane de toate credinţele şi din toate sectoarele societăţii care îndeamnă la acţiune" în vederea combaterii modificărilor climatice.

Organizaţia de mediu Greenpeace International a salutat, de asemenea, poziţia fermă a Papei cu privire la acţiunea împotriva încălzirii globale şi la nedreptatea socială.

"Cuvintele Papei ar trebui să-i trezească pe şefii de guverne din complezenţa lor, să-i încurajeze să adopte legi dure în ţările lor pentru a proteja mediul şi să adopte un protocol puternic la Paris, la sfârşitul acestui an", a declarat, citat într-un comunicat, Martin Kaiser, directorul pentru politici internaţionale din cadrul Greenpeace.

Enciclica este prima pe care Papa Francisc a scris-o singur. El a scris prima enciclică, Lumen Fidei, împreună cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea.

Episcopii şi preoţii catolici din Statele Unite plănuiesc să promoveze din amvon mesajul Papei cu privire la modificările climatice, un masaj care contrazice mesajele multora dintre cei 12 candidaţi republicani la preşedinţie, inclusiv ale celor trei candidaţi romano-catolici - Jeb Bush, care s-a convertit la catolicism în 1995, Marco Rubio din Florida şi Rick Santorum din Pennsylvania.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici