Avocaţii Iuliei Timoşenko cer eliberarea acesteia, pe motiv că nu a comis nici un delict

Avocaţii opozantei ucrainene Iulia Timoşenko au cerut miercuri eliberarea acesteia, în faţa unui Tribunal din Kiev, apreciind că fosta şefă a Guvernului judecată pentru abuz de putere şi aflată în detenţie de aproape două luni nu a comis nici un delict.

116 afișări
Imaginea articolului Avocaţii Iuliei Timoşenko cer eliberarea acesteia, pe motiv că nu a comis nici un delict

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu există nici un delict în acţiunile lui Timoşenko, prin urmare ea trebuie eliberată", a declarat avocatul Iuri Suhov, în cursul pledoariei sale.

"Acuzaţia se bazează pe supoziţii ilegale şi o interpretare eronată a circumstanţelor cazului", a adăugat el, la o zi după rechizitoriul Parchetului.

Procuroarea Lilia Frolova a cerut marţi o pedeapsă de şapte ani de închisoare insistând pe "gravitatea delictului" comis de Iulia Timoşenko, judecată pentru că a semnat în 2009, fără autorizarea Guvernului pe care îl conducea, acorduri cu Rusia în domeniul gazelor care sunt defavorabile ţării sale.

Unul dintre liderii "revoluţiei portocalii" din 2004, Timoşenko denunţă un caz de reprimare politică orchestrat de adversarul său, preşedintele Viktor Ianukovici, care a preluat funcţia în februarie 2010.

Timoşenko este judecată de la 24 iunie. Iniţial ea s-a prezentat la proces în libertate, dar de la 5 august a fost arestată.

Procesul este urmărit îndeaproape de UE, care se teme ca acest caz să nu fie o reglare de conturi politice, regimul preşedintelui Viktor Ianukovici căutând astfel să se debaraseze de principala sa opozantă.

Miercuri, Bruxelles-ul a avertizat Kievul cu privire la riscul unei justiţii parţiale în acest caz, precizând că subiectul va fi abordat la summitul de joi şi vineri de la Varşovia, la care va participa şi preşedintele ucrainean.

Pedeapsa de şapte ani cerută marţi a arătat că Ucraina nu a auzit mesajul UE, care cere eliberarea opozantei şi suspectează un dosar politic, a declarat miercuri ambasadorul Uniunii Europene în Ucraina, Jose Manuel Pinto Teixeira.

"Se pare că mesajul nu a fost auzit şi că se continuă un proces pe care am vrea să-l evităm, pentru binele Ucrainei şi al relaţiilor sale cu UE", a afirmat diplomatul.

El apreciază că dosarul vizează să o excludă pe Timoşenko din viaţa politică, în condiţiile în care alegerile legislative şi prezidenţiale sunt prevăzute în Ucraina în 2012 şi, respectiv, 2015.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici