Avocaţii lui Trump încearcă să oprească examinarea de către FBI a documentelor de la Mar-a-Lago

Avocaţii lui Donald Trump au cerut unui judecător federal să împiedice FBI să continue să examineze documentele recuperate de pe proprietatea fostului preşedinte, din Florida, până când va fi numit un expert special neutru care să inspecteze înregistrările, relatează Sky News.

773 afișări
Imaginea articolului Avocaţii lui Trump încearcă să oprească examinarea de către FBI a documentelor de la Mar-a-Lago

Solicitarea a fost inclusă într-un document depus în instanţă, primul depus de echipa de avocaţi a fostului preşedinte american Donald Trump în cele două săptămâni de la percheziţie, care vizează pe larg ancheta FBI privind descoperirea de documente clasificate la Mar-a-Lago.

Dosarul califică percheziţia din 8 august, în cadrul căreia FBI a declarat că a recuperat 11 seturi de documente clasificate, drept o „mişcare şocant de agresivă” şi îl descrie pe Trump şi pe reprezentanţii săi ca fiind cooperanţi de luni de zile.

„Aplicarea legii este un scut care protejează America. Nu poate fi folosită ca armă în scopuri politice”, au scris luni avocaţii.

„Prin urmare, solicităm asistenţă judiciară în urma unui raid fără precedent şi inutil la Mar-a-Lago”.

Dosarul solicită în mod specific numirea unui expert special care să nu aibă legătură cu cazul şi care să inspecteze înregistrările recuperate şi să le pună deoparte pe cele care sunt acoperite de privilegiul executiv - un principiu care le permite preşedinţilor să nu divulge public anumite comunicări.

„Această chestiune a captat atenţia publicului american. Simplele garanţii <adecvate> nu sunt acceptabile atunci când problema în cauză implică nu numai drepturile constituţionale ale preşedintelui Trump, ci şi prezumţia privilegiului executiv”, au scris avocaţii.

Separat, luni, un judecător federal a recunoscut că redactarea unei declaraţii sub jurământ a FBI în care se explică baza percheziţiei ar putea fi atât de extinsă încât documentul să devină „lipsit de sens” dacă ar fi făcut public.

Dar judecătorul american Bruce Reinhart a declarat că a continuat să creadă că nu ar trebui să rămână secret în întregime, din cauza interesului public „intens” pentru această anchetă.

Oficialii Departamentului de Justiţie doresc să păstreze întregul document secret, afirmând că dezvăluirea oricărei părţi din el riscă să compromită o anchetă penală în curs, dezvăluind informaţii despre martori şi divulgând tehnici de investigaţie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
trump,
fbi,
avocat trump

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici