Avocatul Poporului cere CLARIFICĂRI Ombudsman-ului ucrainean legat de adoptarea legii educaţiei care elimină predarea în limba română

Avocatul Poporului cere clarificări Ombudsman-ului ucrainean în legătură cu adoptarea noii legi a educaţiei din Ucraina, care afectează învăţământul în limba maternă a comunităţii etnicilor români, se arată într-un comunicat de presă.

704 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului cere CLARIFICĂRI Ombudsman-ului ucrainean legat de adoptarea legii educaţiei care elimină predarea în limba română

Avocatul Poporului cere CLARIFICĂRI Ombudsman-ului ucrainean legat de adoptarea legii educaţiei care elimină predarea în limba română

Potrivit sursei citate, Avocatul Poporului se va adresa Împuternicitului Parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului (Ombudsman), Valeria Lutkovska, pentru a cere clarificări în legătură cu adoptarea noii legi a Educaţiei din Ucraina.

Potrivit legii se desfiinţează sistemul de învăţământ în limba maternă, afectând, implicit, comunitatea celor aproximativ 400 000 de etnici români aflaţi pe teritoriul Ucrainei.

"Sesizarea din oficiu a Avocatului Poporului vizează posibila încălcare a drepturilor cetăţenilor români din Ucraina, astfel cum sunt acestea reglementate în art. 7 din Constituţia României privind românii din străinătate, art. 2 al Protocolului Adiţional nr. 1 din 20 martie 1952 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 14 din Convenţia cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, art. 8 din Carta Europeană a limbilor regionale sau minoritare şi art. 13 din Tratatul cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare între România şi Ucraina", se arată în comunicatul de presă.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române. Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea, concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici