Ayman al-Zawahiri, numărul doi în al-Qaida, l-a trădat pe Osama ben Laden?

Egiptenii din cadrul reţelei teroriste Al-Qaida, conduşi de numărul doi al organizaţiei, Ayman al-Zawahiri, i-ar fi ghidat pe americani până la Osama ben Laden, din cauza divergenţelor între cei doi lideri ai reţelei, anunţă joi cotidianul saudit al-Watan.

3218 afișări
Imaginea articolului Ayman al-Zawahiri, numărul doi în al-Qaida, l-a trădat pe Osama ben Laden?

Ayman al-Zawahiri, numărul doi în al-Qaida, l-a trădat pe Osama ben Laden? (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Citând o "sursă regională apropiată de dosarul de terorism", cotidianul adaugă că mesagerul, pe care serviciile de informaţii americane îl filau şi care le-a permis să îl găsească pe Osama ben Laden, lucra, de fapt, pentru Ayman al-Zawahiri.

Cotidianul afirmă că mesagerul este un pakistanez, şi nu un kuwaitian, a cărui identitate a fost dezvăluită de deţinuţi de la Guantanamo.

El i-ar fi condus pe americanii care-l filau până la domiciliul lui ben Laden, lăsându-i să creadă că nu ştia că este urmărit.

"Egiptenii din Al-Qaida, care conduc, de fapt, reţeaua, au încercat, de când ben Laden s-a îmbolnăvit, în 2004, să preia controlul asupra Al-Qaida", afirmă cotidianul.

Potrivit acestuia, ei sunt cei care l-au convins pe ben Laden să părăsească zonele tribale pakistaneze, din nord-vestul ţării, bastionul aliaţilor săi talibani, şi să refugieze la Abbottabad, un oraş destul de uşor accesibil, unde a fost ucis de un comando american, în noaptea de duminică spre luni.

Cotidianul adaugă că, după întoarcerea din Iran a unuia dintre liderii reţelei teroriste, egipteanul Saif al-Adl, toamna trecută, egiptenii au creat un plan pentru lichidarea lui ben Laden, în mod discret.

După moartea lui ben Laden, egipteanul al-Zawahiri, în vârstă de 59 de ani, "creierul" şi principalul purtător de cuvânt al Al-Qaida, devine primul lider al organizaţiei şi cel mai căutat terorist din lume.

El era liderul grupării egiptene a Jihadului islamic, care s-a alăturat reţelei Al-Qaida în 1998.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici