Azerbaidjanul are în vedere o amnistie pentru luptătorii armeni din Karabah care renunţă la arme

Azerbaidjanul are în vedere o amnistie pentru luptătorii armeni din Karabah care renunţă la arme, deşi au existat unele unităţi militare din Karabah care au declarat că vor continua rezistenţa, a declarat pentru Reuters un consilier prezidenţial azer.

483 afișări
Imaginea articolului Azerbaidjanul are în vedere o amnistie pentru luptătorii armeni din Karabah care renunţă la arme

Azerbaidjanul are în vedere o amnistie pentru luptătorii armeni din Karabah care renunţă la arme

Etnicii armeni din Nagorno-Karabah au declarat joi că au nevoie de garanţii de securitate înainte de a renunţa la arme, după ce Azerbaidjanul a declarat că a readus regiunea separatistă sub controlul său după o operaţiune militară de 24 de ore.

Preşedintele azer Ilham Aliev a declarat miercuri că acum regiunea va trăi în „paradis” ca parte a Azerbaidjanului.

Hikmet Hajiyev, consilierul de politică externă al preşedintelui azer, a declarat pentru Reuters într-un interviu televizat că Baku are în vedere o amnistie pentru acei luptători din Karabah care au renunţat la arme.

„Chiar şi în ceea ce priveşte foştii militari şi combatanţi, dacă pot fi clasificaţi în acest fel, şi chiar şi pentru ei avem în vedere o amnistie”, a declarat Hajiyev.

Drepturile armenilor din Karabah vor fi respectate ca parte a integrării lor în Azerbaidjan, a spus el, adăugând că aceştia au solicitat sprijin umanitar, precum şi livrări de petrol şi benzină. Trei încărcături de ajutor umanitar vor fi livrate în regiune vineri, a spus el.

„În prezent, vedem că unele grupuri individuale de armată şi ofiţeri care au făcut declaraţii publice că nu vor accepta condiţiile noastre şi că vor continua rezistenţa”, a spus el.

„Vedem, de asemenea, că unele grupuri minore se îndreaptă spre pădure”, a mai spus el. „Dar nu considerăm că aceasta este cea mai mare provocare şi marea provocare de securitate. Bineînţeles că acest lucru va cauza anumite provocări şi dificultăţi, dar nu la o scară atât de mare”.

Karabahul este recunoscut la nivel internaţional ca parte a Azerbaidjanului, majoritar musulman, dar populaţia sa creştină armeană şi-a păstrat independenţa de facto de când s-a desprins în urma unui război în anii 1990, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.

Mulţi dintre cei 120.000 de armeni din Karabakh spun că au fost abandonaţi de Rusia, de Occident şi de Armenia însăşi - şi au declarat în repetate rânduri că se tem de persecuţii din partea Azerbaidjanului, care este susţinut de Turcia.

Prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat că Armenia este pregătită să accepte refugiaţi din Nagorno-Karabah.

Revendicarea de către Azerbaidjan a victoriei asupra regiunii aduce o nouă întorsătură în istoria tumultoasă a munţilor Nagorno-Karabah, care de-a lungul secolelor a trecut sub stăpânirea persanilor, turcilor, ruşilor, otomanilor şi sovieticilor.

De asemenea, ar putea schimba echilibrul delicat al puterii în regiunea Caucazului de Sud, un mozaic de naţiuni şi etnii în care Rusia, Statele Unite, Turcia şi Iranul se luptă pentru influenţă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici