Azerbaidjanul condamnă acordul de normalizare a relaţiilor dintre Armenia şi Turcia

Azerbaidjanul a condamnat duminică acordul de normalizare a relaţiilor dintre Armenia şi Turcia, avertizând că acesta riscă să provoace instabilitate în sudul Caucazului.

178 afișări
Imaginea articolului Azerbaidjanul condamnă acordul de normalizare a relaţiilor dintre Armenia şi Turcia

Azerbaidjanul condamnă acordul de normalizare a relaţiilor dintre Armenia şi Turcia (Imagine: pelikanstrade.com)

"Normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Armenia înaintea retragerii trupelor armene din teritoriile azere ocupate este în contradicţie cu interesele Azerbaidjanului şi aruncă o umbră asupra relaţiilor de frăţie dintre Azerbaidjan şi Turcia", potrivit Ministerului de Externe de la Baku.

"Azerbaidjanul consideră că deschiderea frontierei dintre Turcia şi Armenia pune în cauză arhitectura de pace şi stabilitate din regiune", precizează Ministerul.

Acordurile dintre Turcia şi Armenia, semnate sâmbătă, prevăd şi redeschiderea graniţei dintre cele două ţări.

Pentru a intra în vigoare, acordurile trebuie ratificate de Parlamentele celor două ţări, proces care s-ar putea prelungi, din cauza ostilităţii multor deputaţi armeni şi turci.

Susţinuţi de Erevan, separatiştii armeni au preluat controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah în cursul unui război care a durat şase ani (1988 - 1994) şi s-a soldat cu circa 30.000 de morţi.

Armenia a respins orice încercare de a stabili o legătură între acest conflict şi eforturile sale de reconciliere cu Turcia.

Armenia şi Azerbaidjanul au rupt toate legăturile economice directe şi nu au ajuns încă la nici un acord privind statutul enclavei aflate pe teritoriul azer.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici