BAE achită amenzi pentru a opri anchetarea vânzărilor de armament în diverse ţări, inclusiv România

Compania britanică BAE Systems a acceptat să plătească amenzi în valoare de 327 milioane de euro către autorităţile americane şi britanice în schimbul stopării anchetelor privind vânzarea de armament către mai multe ţări, printre care şi România, relatează The Times.

17 afișări
Imaginea articolului BAE achită amenzi pentru a opri anchetarea vânzărilor de armament în diverse ţări, inclusiv România

BAE achită amenzi pentru a opri anchetarea vânzărilor de armament în diverse ţări, inclusiv România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

BAE Systems, cea mai mare companie europeană în domeniul apărării, a acceptat să plătească 293 de milioane de euro Departamentului american de Justiţie, după ce a recunoscut acuzaţia de conspiraţie în vederea acordării de declaraţii false administraţiei americane. Acestea au vizat acordurile de vânzare de armament, inclusiv avioane de luptă Tornado, încheiate în anii '80 şi '90 cu Arabia Saudită.

BAE va plăti şi 34,4 milioane de euro Oficiului de Investigare a Fraudelor Grave (SFO) din Marea Britanie după ce a recunoscut existenţa unor nereguli contabile la un acord privind vânzarea către Tanzania a unui sistem de control al traficului aerian. Acordul privind plata amenzilor face posibilă sistarea şi altor anchete referitoare la contractele încheiate de BAE în anii '90 cu România, Cehia şi Africa de Sud.

În pofida amenzilor, avocaţii au declarat, vineri, că acordul reprezintă o victorie pentru BAE deoarece compania nu a fost găsită vinovată de dare de mită şi corupţie, acuzaţii care ar fi împiedicat-o să mai încheie contracte în domeniul apărării cu Pentagonul şi cu ţări europene.

SFO a început ancheta în cazul BAE în 2004 pe fondul acuzaţiilor de dare de mită şi corupţie în cadrul vânzărilor de arme către Arabia Saudită. Ancheta a fost extinsă către Tanzania, Africa de Sud, România şi Cehia. În urmă cu trei ani, fostul premier Tony Blair a oprit ancheta SFO asupra contractului încheiat cu Arabia Saudită de teamă că saudiţii vor întrerupe colaborarea în materie de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici