Ban Ki-moon: Fiecare oră contează pentru ancheta din Siria privind armamentul chimic

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a declarat luni că "fiecare oră contează" pentru ancheta experţilor organizaţiei asupra presupusului atac cu armament chimic în Siria, în contextul în care occidentalii se tem că este prea târziu.

397 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-moon: Fiecare oră contează pentru ancheta din Siria privind armamentul chimic

Ban Ki-moon: Fiecare oră contează pentru ancheta din Siria privind armamentul chimic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Fiecare oră contează. Nu putem permite întârzieri suplimentare", a declarat Ban Ki-moon la Seul, cu câteva ore înaintea începerii misiunii ONU de inspectare în zona din apropierea capitalei siriene care a fost miercuri teatrul unui presupus atac chimic.

Regimul de la Damasc a dat undă verde misiunii, dar ţări occidentale, inclusiv Statele Unite şi Marea Britanie, au deplâns faptul că regimul sirian a întârziat să autorizeze experţii ONU să meargă la faţa locului, permiţând dispariţia probelor.

"Lumea priveşte Siria", a declarat Ban Ki-moon, subliniind din nou că este necesar ca experţii ONU să aibă "un acces liber" la locul respectiv pentru a putea efectua o anchetă "completă, aprofundată şi fără piedici".

"Nu putem lăsa nepedepsită ceea ce pare să fie o crimă gravă împotriva umanităţii", a adăugat şeful ONU, la finalul unei vizite de cinci zile în Coreea de Sud, ţara sa natală.

Succesul acestei anchete "este în interesul tururor" şi va avea "un impact disuasiv" important asupra unui eventual plan de utilizare a armamentului chimic, a adăugat Ban Ki-moon.

Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a anunţat sâmbătă că 3.600 "cu simptome neurotoxice" au sosit în mai puţin de trei ore, miercuri dimineaţa, la trei spitale din regiunea Damasc, iar 355 de persoane au murit, fără să poată "confirma în mod ştiinţific cauza acestor simptome".

Bazându-se pe rapoarte medicale, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a înregistrat peste 300 de morţi cauzate de gaze toxice, inclusiv zeci de rebeli. Opoziţia afirmă că aproximativ 1.300 de persoane au murit în acest atac chimic.

Regimul de la Damasc dezminte oficial că a comis atacul cu gaze toxice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici