Ban Ki-Moon îndeamnă Consiliul de Securitate să se unească "pentru pace" în Siria

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a îndemnat miercuri membrii Consiliului de Securitate să se unească cu scopul de a "acţiona pentru pace" în Siria, în contextul în care un presupus atac chimic a exacerbat disensiunile între ruşi şi occidentali cu privire la conflictul din această ţară

223 afișări
Imaginea articolului Ban Ki-Moon îndeamnă Consiliul de Securitate să se unească "pentru pace" în Siria

Ban Ki-Moon îndeamnă Consiliul de Securitate să se unească "pentru pace" în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Consiliul trebuie să se unească şi să acţioneze pentru pace", a declarat Ban Ki-moon într-un discurs susţinut la Palatul Păcii de la Haga. "Am atins momentul cel mai grav al acestui conflict", a subliniat el.

"El (Consiliul) trebuie să îşi folosească autoritatea în vederea păcii", a adăugat secretarul general. "Sirienii merită soluţii, nu tăcere", a continuat el. "Siria este cea mai mare provocare la adresa lumii în prezent", a apreciat secretarul general al ONU.

Statele Unite şi aliaţii acestora se declară pregătiţi să efectueze o acţiune militară împotriva Siriei, pe care au acuzat-o de comiterea pe 21 august a unui masacru cu arme chimice. Rusia apreciază, la rândul său, că o soluţie militară în Siria ar destabiliza ţara şi Orientul Mijlociu, iar Moscova ar bloca orice iniţiativă, în cadrul Consiliului de Securitate, vizând o acţiune de represalii împotriva aliatului său.

Presupusul atac chimic de la 21 august lângă capitala siriană, care a provocat moartea câtorva sute de persoane, a agravat disensiunile ruso-occidentale asupra conflictului sirian.

Occidentalii au acuzat regimul sirian, dar Rusia apreciază că rebelii sunt cei care au utilizat arme chimice cu scopul de a discredita Guvernul.

"Folosirea armelor chimice de indiferent cine, pentru idiferent ce motive, în indiferent ce circumstanţe va fi o încălcare atroce a legilor internaţionale", a subliniat Ban Ki-moon.

Secretarul general al ONU a amintit că o echipă de experţi din cadrul organizaţiei se află în apropiere de Damasc şi anchetează asupra acestui presupus atac chimic.

"La numai câteva zile după atac, au colectat eşantioane importante şi au intervievat victime şi martori", a adăugat el.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici