Bănci austriece au ajutat la spălarea a două miliarde euro pentru Mafia italiană

Mai multe bănci austriece, între care Raiffeisen Zentralbank şi UniCredit Bank Austria, au ajutat la spălarea a două miliarde de euro pentru Mafia italiană în perioada 2005-2007, potrivit publicaţiei austriece Profil, care citează Procuratura italiană.

133 afișări
Imaginea articolului Bănci austriece au ajutat la spălarea a două miliarde euro pentru Mafia italiană

Bănci austriece au ajutat la spălarea a două miliarde euro pentru Mafia italiană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Banii au fost spălaţi prin 14 conturi deschise la Raiffeisen Zentralbank, UniCredit Bank Austria şi divizia locală a Anglo Irish Bank, potrivit unor documenete la care a avut acces Profil.

Trasferurile au fost făcute de companiile Fastweb şi Telecom Italia Sparkle (TIS), active în sectorul serviciilor pentru internet.

Procuratura din Viena a deschis o investigaţie, potivit sursei citate. Băncile implicate au refuzat să comenteze, însă au afirmat că în prezent cooperează cu autorităţile.

Trei bănci au informat autorităţile privind transferul de fonduri ale clienţilor italieni, înainte de publicarea informaţiilor de către Profil.

În toamna lui 2007, procuratura din Viena, a dispus la cererea autorităţilor italiene verificarea unor conturi, însă posesorii acestora ştiau că nu mai sunt sigure, informează publicaţia. Fastweb şi TIS au folosit conturile pentru a transfera fondurile către alte companii, după păstrarea unei părţi.

În luna februarie, propcuratura din Roma a cerut arestarea a 56 de persoane, în urma unui scandal de proporţii referitor la evaziune fiscală şi spălare de bani.

Fastweb şi ITS, subsidiară a Telecom Italia, sunt suspectate că au facturat servicii de telefonie şi interne inexistente în valoare de 1,8 miliarde de euro, echivalent cu o evaziune fiscală de 365 de miliarde de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici