Bancomate din Europa, inclusiv din România, vizate de numeroase atacuri cibernetice în 2016: "Asistăm la un nou mod de criminalitate organizată"

Un grup infracţional din care fac parte est-europeni a comis anul acesta numeroase atacuri cibernetice la bancomate din Europa, inclusiv din România şi Republica Moldova, arată un raport al companiei ruse pentru securitatea informatică Group IB.

5386 afișări
Imaginea articolului Bancomate din Europa, inclusiv din România, vizate de numeroase atacuri cibernetice în 2016: "Asistăm la un nou mod de criminalitate organizată"

Bancomate din Europa, inclusiv din România, vizate de numeroase atacuri cibernetice în 2016

Compania rusă pentru securitatea informatică Group IB a refuzat să dezvăluie numele băncilor vizate, precizând doar că victime ale atacurilor la bancomate s-au înregistrat în Armenia, Belarus, Bulgaria, Estonia, Georgia, R.Moldova, Olanda, Polonia, România, Rusia, Spania, Marea Britanie, informează site-ul agenţiei Reuters.

Dmitri Volkov, director în cadrul firmei Group IB, a declarat că se aşteaptă la intensificarea atacurilor cibernetice care vizează bancomate.

Modul de operare pare a fi unul nou - hackeri lansează online atacuri care vizează automate bancare, aparatele primesc comanda de a elibera numerar, colectat de echipe infracţionale detaşate pe teren.

Diebold Nixdorf şi NCR Corp, două companii producătoare de bancomate, au transmis că sunt la curent cu atacurile şi colaborează cu clienţii pentru atenuarea riscurilor. În afară de furturile semnalate în Europa, au fost înregistrate cazuri şi în Taiwan, Thailanda, Kîrgîzstan şi Malaysia.

"Asistăm la un nou mod de criminalitate organizată", afirmă Shane Shook, un expert independent care a analizat raportul elaborat de Group IB.

Un atac cibernetic care a vizat aparate ale unei bănci din Taiwan a generat pierderi de 2,5 milioane de dolari, iar activităţi infracţionale similare în Thailanda au permis furtul a 350.000 de dolari. Autorităţile cred că atacurile din Asia au fost comise de hackeri est-europeni.

Biroul Federal pentru Investigaţii din SUA a transmis recent o alertă de securitate adresată băncilor americane, transmite publicaţia The Wall Street Journal. Însă FBI a refuzat să facă vreun comentariu referitor la atacurile cibernetice comise la bancomate din Europa.

Potrivit specialiştilor de la Group IB, furturile din Europa sunt comise de un singur grup infracţional - cu numele de cod "Cobalt".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici