Barack Obama a salutat numirea unui nou premier în Irak

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat luni numirea unui nou premier în Irak, într-un discurs care pare a fi un avertisment la adresa actualului şef al Guvernului irakian, Nuri al-Maliki.

199 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a salutat numirea unui nou premier în Irak

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi, Irakul a făcut un pas înainte promiţător", a afirmat Obama, pe insula Martha's Vineyard, în statul american Massachusetts, unde îşi petrece vacanţa cu familia.

Preşedintele a precizat că i-a promis prin telefon tot "sprijinul" noului premier Haidar al-Abadi. De asemenea, el i-a îndemnat pe "toţi liderii politici irakieni să colaboreze în mod paşnic".

Obama a subliniat necesitatea de a forma, cât mai curând posibil, un Guvern "care să reprezinte interesele legitime ale tuturor irakienilor şi care să poată uni ţara în lupta contra Statului Islamic" (SI).

Reafirmând că nu există "nicio soluţie militară americană" pentru criza din Irak, Obama a subliniat că noii lideri irakieni vor avea dificila sarcină de "a recâştiga încrederea" poporului.

Preşedintele irakian, Fouad Massoum, i-a încredinţat luni candidatului şiit Haidar al-Abadi misiunea formării Guvernului, într-o ceremonie scurtă transmisă în direct de televiziunea irakiană.

Maliki, criticat în repetate rânduri de administraţia americană pentru politica sa confesională, a apreciat luni că numirea succesorului său este o încălcare a Constituţiei şi a denunţat rolul Washingtonului în acest caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici