Barack Obama a sosit în Olanda, la summituri privind securitatea nucleară şi Ucraina - FOTO

Barack Obama a sosit luni dimineaţa în Olanda pentru a participa la summituri internaţionale, inclusiv unul G7 consacrat situaţiei din Ucraina, potrivit unui fotograf AFP care călătoreşte împreună cu preşedintele Statelor Unite, relatează agenţia franceză de ştiri.

402 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a sosit în Olanda, la summituri privind securitatea nucleară şi Ucraina - FOTO

Barack Obama a sosit în Olanda, la summituri privind securitatea nucleară şi Ucraina

Air Force One, venind de la Washington, a aterizat la ora locală 8.50 (9.50, ora României) pe pista aeroportului internaţional Schiphol de la Amsterdam, potrivit aceleiaşi surse.

Olanda este prima din cele patru etape ale unui turneu, în cursul căreia cel de-al 44-lea preşedinte al Statelor Unite va efectua vizite la Bruxelles, Roma şi Riyadh.

La Haga, Obama urmează să participe la un summit prevăzut de mult timp cu privire la securitatea sucleară (NSS), luni şi marţi, la care participă reprezentanţi din 53 de state, însă intervenţia Rusiei în Crimeea şi anexarea peninsulei ucrainene de către Moscova a afectat priorităţile preşedintelui.

Urmează să fie discutate sancţiuni vizând Moscova, care ar putea să fie exclusă din G8 de către celelalte şapte state membre, ai căror lideri urmează să se reunească luni în cadrul NSS.

Obama urmează totodată să ofere asigurări aliaţilor din cadrul NATO în contextul demonstraţiilor de forţă ale Rusiei.

Într-un interviu publicat în ediţia de luni de către cotidianul olandez De Volkskrant, preşedintele Statelor Unite a dat asigurări că "nimeni nu trebuie să pună în discuţie angajamentul Statelor Unite în (apărarea) securităţii Europei".

"NATO rămâne alianţa cea mai puternică şi mai eficientă în istoria umanităţii, iar noi nu vom slăbi niciodată apărarea noastră colectivă", a adăugat Obama.

Aparent conştient de riscul de a vedea aliaţi din alte părţi ale lumii îndoindu-se de fermitatea sa, Casa Albă a programat o reuniune tripartită cu preşedinta sud-coreeană Park Geun-hye şi premierul japonez Shinzo Abe la Haga, unde Obama se va întâlni şi cu preşedintele chinez Xi Jinping.

"Dacă există o temă comună a acestei călătorii, ea este importanţa fundamentală a alianţelor şi parteneriatelor noastre", a declarat vineri Susan Rice, consiliera în domeniul Securităţii Naţionale a preşedintelui. Rice apreciază că preşedintele va demonstra că "Rusia este tot mai izolată şi că membrii comunităţii internaţionale, în frunte cu Statele Unite, îi susţin pe ucraineni şi Guvernul lor şi sunt hotărâţi să impună Rusiei costuri".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici