Barack Obama ameninţă Iranul cu "repercusiuni sporite"

Preşedintele american, Barack Obama, a ameninţat miercuri Iranul cu "repercusiuni sporite", dacă liderii acestei ţări "continuă să îşi ignore obligaţiile" încercând să se doteze cu arme nucleare.

20 afișări
Imaginea articolului Barack Obama ameninţă Iranul cu "repercusiuni sporite"

Barack Obama ameninţă Iranul cu "repercusiuni sporite" (Imagine:Mediafax Foto/AFP)

În cadrul discursului său anual privind Starea Naţiunii, rostit în faţa celor două camere reunite ale Congresului, Obama a apreciat că diplomaţia urmată de administraţia sa a întărit poziţia Washingtonului în faţa "statelor care continuă să încalce acordurile internaţionale pentru a se dota" cu arme nucleare.

"Acesta este motivul pentru care comunitatea internaţională este mai unită, iar Republica islamică Iran mai izolată. Iar liderii iranieni, care continuă să îşi ignore obligaţiile, nu trebuie să îşi facă iluzii: şi ei vor suporta repercusiuni sporite".

Şase mari puteri (Germania, China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia) încearcă de câteva luni fără succes să negocieze cu Teheranul, suspectat în continuare că îşi dezvoltă capacităţile militare sub acoperirea unui program nuclear civil.

Statele Unite şi ţările europene care negociază în cadrul dosarului nuclear iranian doresc să impună sancţiuni Teheranului, dar întâmpină rezistenţă din partea Chinei, care preferă continuarea dialogului. Cele şase state nu au luat nicio decizie în cadrul ultimei reuniuni, la 16 ianuarie, la New York.

În ceea ce priveşte Coreea de Nord, care a efectuat două teste nucleare, preşedintele american a apreciat că această ţară este din ce în ce mai izolată diplomatic şi este supusă sancţiunilor sporite, "sancţiuni care sunt aplicate cu stricteţe".

Obama a apreciat că ameninţarea armelor nuclerare este "poate cel mai grav pericol care îi ameninţă pe americani".

El a amintit că Statele Unite şi Rusia sunt pe cale de a-şi finaliza negocierile privind reducerea arsenalurilor nucleare şi că Washingtonul va organiza, în aprilie, un summit cu 44 de state pe tema securizării materiilor nucleare, "astfel încât acestea să nu cadă niciodată în mâinile teroriştilor".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici