Barack Obama câştigă alegerile în Carolina de Nord iar Hillary Clinton în Indiana

Victoriile în alegerile primare organizate marţi în statele Indiana şi Carolina de Nord par să se împartă între Barack Obama şi Hillary Clinton, apropiindu-l pe senatorul de Illinois de învestitura democrată şi menţinând şansele pentru contracandidatul său.

29 afișări
Imaginea articolului Barack Obama câştigă alegerile în Carolina de Nord iar Hillary Clinton în Indiana

Barack Obama câştigă alegerile în Carolina de Nord iar Hillary Clinton în Indiana (Imagine: Mediafax Foto)

Postul de televiziune CBS a previzionat o victorie a lui Clinton în Indiana, situaţie ce ar menţine şansele sale de obţinere a învestiturii democrate înaintea scrutinului intern de săptămâna viitoare din West Virginia.

La trei ore după previziunile făcute de CBS şi după numărarea a 86 la sută din voturi, Clinton conducea cu 52 de procente, în timp ce Obama obţinuse 48 de procente din sprijinul alegătorilor democraţi.

În Carolina de Nord, Obama conduce cu 57 la sută din voturi, în timp ce senatorul de New York se bucură de doar 43 la sută din preferinţele electoratului, după numărarea a 95 la sută din voturi.

Majoritatea voturilor nenumărate din statul Indiana au fost exprimate în vestul statului, locuit de o populaţie de culoare considerabilă, în apropierea oraşului natal al lui Obama, Chicago, şi unde senatorul de Illinois ar putea beneficia de un sprijin semnificativ.

"Am văzut că este posibil să depăşim politica diviziunilor şi distragerii şi că este posibil să depăşim aceleaşi vechi atacuri negative", a declarat Obama în faţa susţinătorilor săi din Raleigh, Carolina de Nord.

El a felicitat-o pe Clinton pentru "ceea ce pare să fie o victorie în marele stat Indiana".

Senatorul democrat de New York a declarat în faţa susţinătorilor din Indianapolis că se îndreaptă "cu toată viteza spre Casa Albă". Fosta Prima Doamnă a cerut, de asemenea, donaţii financiare pentru a-şi putea continua campania electorală în acelaşi ritm intens.

Rezultatul din Carolina de Nord reprezintă o lovitură dată eforturilor senatorului de New York de a-l depăşi pe Obama în privinţa numărului de voturi şi delegaţi.

Cele două state, reprezentate împreună la convenţia democrată din august de 187 de delegaţi, au fost ultimele două etape importante din cursa internă. Ultimele şase state unde urmează să aibă loc alegeri primare vor fi reprezentate doar de 217 de delegaţi.

Potrivit unor statistici realizate de postul MSNBC înaintate de alegerile de marţi, Obama beneficiază de sprijinul a 1.746 delegaţi, în timp ce Clinton şi-a asigurat susţinerea a 1.611 delegaţi.

Un rezultat strâns în alegerile din Indiana şi o victorie detaşată în Carolina de Nord ar spori decalajul de care dispune Obama.

"Ne apropiem de finalul cursei", a declarat strategul de campanie al lui Obama, David Axelrod. "Cred că am mai făcut un pas mare spre încheierea cestei curse şi începerea campaniei generale", a adăugat acesta.

Echipa de campanie a lui Clinton a exclus însă orice perspectivă apropiată de încheiere a cursei.

"Încearcă să pună capăt acestei curse pentru învestitură peste voinţa alegătorilor de mult timp şi nu a funcţionat", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Clinton, Mo Elleithee, făcând referire la echipa lui Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici