Barack Obama îi cere preşedintelui chinez să coopereze în privinţa Iranului

Preşedintele american, Barack Obama, i-a cerut preşedintelui chinez, Hu Jintao, să coopereze în problema nucleară iraniană, cei doi lideri referindu-se la importanţa unei "relaţii bilaterale pozitive", a anunţat joi seara Casa Albă.

19 afișări
Imaginea articolului Barack Obama îi cere preşedintelui chinez să coopereze în privinţa Iranului

Barack Obama şi Hu Jintao (Imagine din arhivă; Mediafax Foto/AFP)

Într-o conversaţie prin telefon care a durat aproximativ o oră cu preşedintele Hu Jintao, efectuată de la bordul aeronavei Air Force One, avionul prezidenţial american, Obama a vorbit, de asemenea, despre necesitatea ca Statele Unite şi China să aplice "angajamentele G20 pentru producerea unei creşteri (economice) echilibrate şi durabile", a adăugat Casa Albă într-un comunicat.

Obama şi-a exprimat satisfacţia faţă de hotărârea preşedintelui chinez de a participa la reuniunea asupra securităţii nucleare, la jumătatea lui aprilie, la Washington, adăugând că aceasta reprezintă o "oportunitate pentru abordarea interesului lor comun în stoparea proliferării nucleare şi pentru protecţia faţă de terorismul nuclear".

Casa Albă anunţa anterior că a obţinut un acord din partea Chinei pentru a negocia la ONU eventuale sancţiuni împotriva Iranului, din cauza programului nuclear al acestei ţări, însă Beijingul a rămas reticent faţă de adoptarea unor noi sancţiuni ONU împotriva Teheranului.

Membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi al grupului celor şase ţări care negociază cu Iranul asupra problemei nucleare, Beijingul reiterează cu regularitate că acest dosar trebuie să fie soluţionat prin dialog cu Teheranul.

China a cerut vineri tuturor părţilor să "dea dovadă de flexibilitate" pentru soluţionarea problemei nucleare iraniene, în cadrul unei întâlniri între ministrul chinez al Afacerilor Externe şi un emisar iranian, potrivit unui comunicat oficial.

"Noi facem presiuni asupra părţilor vizate să amplifice eforturile diplomatice, să dea dovadă de flexibilitate pentru creerea condiţiilor de soluţionare a problemei nucleare iraniene prin dialog şi negocieri", i-a spus Yang Jiechi interlocutorului său, potrivit acestui comunicat, postat pe site-ul Ministerului chinez al Afacerilor Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici