Barack Obama numeşte, după cinci ani, primul ambasador în Siria

Preşedintele american, Barack Obama, l-a numit marţi pe diplomatul de carieră Robert Ford în funcţia de ambasador în Siria, vacantă timp de cinci ani, acesta fiind un semn al deschiderii faţă de Damasc în cadrul politicii sale de promovare a eforturilor de pace în Orientul Mijlociu.

21 afișări
Imaginea articolului Barack Obama numeşte, după cinci ani, primul ambasador în Siria

Vedere generală a capitalei siriene, Damasc (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă această nominalizare este aprobată de Senat, Ford va fi primul ambasador american la Damasc după ce Washingtonul l-a convocat pe predecesorul său în urma asasinării, în februarie 2005, a premierului libanez Rafic Hariri, incident pentru care Siria a fost criticată.

Washingtonul a anunţat vineri că a primit acordul oficialilor sirieni pentru candidatul său. Numeroase publicaţii au făcut referire la Robert Ford, un fost ambasador în Algeria care a deţinut de asemenea funcţii la ambasada americană din Irak.

Anunţul nominalizării lui Robert Ford a fost făcut înaintea vizitei în Siria a lui William Burns, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, pentru a intensifica dialogul cu Damascul sub "toate aspectele" relaţiilor bilaterale dificile dintre cele două ţări, potrivit administraţiei americane.

Administraţia Obama a anunţat în iulie 2009 că intenţionează să numească un nou ambasador în Siria, un fost inamic considerat util de către Statele Unite în eforturile de pace între Israel şi palestinieni.

Statele Unite şi-au întrerupt relaţiile diplomatice cu această ţară, retrăgându-şi ambasadorul după asasinarea, la 14 februarie 2005, a lui Hariri.

Relaţiile americano-siriene s-au degradat în 2003 după invazia americană în Irak, Damascul întrerupând cooperarea în materie de securitate cu Statele Unite. Începând cu 2004, Washingtonul a impus sancţiuni economice Siriei, acuzând autorităţile de la Damasc de sprijinire a terorismului.

Dar după preluarea atribuţiilor, în ianuarie 2009, de către administraţia lui Barack Obama, vizitele oficialilor americani în Siria s-au înmulţit.

Casa Albă a anunţat vineri că preşedintele american Barack Obama a vorbit la telefon cu Saad Hariri, fiul şi unul din succesorii lui Rafic Hariri în funcţia de premier al Libanului.

În cadrul acestei conversaţii, Barack Obama i-a spus lui Hariri că vrea să fie făcută dreptate pentru autorii asasinatului tatălui său, transmiţându-i "sprijinul său ferm şi pe cel al cetăţenilor americani".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici