Barack Obama numeşte un emisar în Sudan (Galerie Foto)

Preşedintele american Barack Obama îl va numi miercuri pe generalul forţelor aeriene în rezervă, Scott Gration, emisar special în Sudan, a anunţat marţi un oficial american.

26 afișări
Imaginea articolului Barack Obama numeşte un emisar în Sudan (Galerie Foto)

Barack Obama numeşte un emisar în Sudan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO


"Preşedintele îl va numi pe Scott Gration emisar în Sudan", a declarat acest oficial sub acoperirea anonimatului. Generalul, care este prieten cu preşedintele Obama, a fost ales de acesta şi de Secretarul de Stat Hillary Clinton, a adăugat el.

Clinton declarase marţi că Statele Unite vor numi "în următoarele zile" un emisar special pentru Darfur, unde situaţia este "înspăimântătoare".

Ea a declarat că preşedintele sudanez Omar el-Bechir va fi tras la răspundere pentru "fiecare moarte" în Darfur, de unde a decis să expulzeze 13 organizaţii neguvernamentale internaţionale.

"Adevărata întrebare este cum putem face presiuni asupra preşedintelui Bechir şi a Guvernului sudanez pentru a înţelege că vor fi traşi la răspundere pentru orice moarte care va avea loc" în această zonă, a adăugat ea.

Obama militează pentru eforturi internaţionale coordonate în cazul ţărilor sărace

La întâlnirea cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a avut loc în urmă cu o săptămână, Obama a declarat că a discutat cu acesta despre criza economică internaţională şi "despre efectul pe care aceasta îl are nu numai asupra statelor dezvoltate, ci şi asupra statelor sărace din întreaga lume".

În opinia sa, criza reprezintă o "potenţială ameninţare privind aprovizionarea cu alimente dacă situaţia continuă să se deterioreze", precizând totodată "necesitatea unei coordonări internaţionale" sub acest aspect.

Liderii statelor industrializate trebuie să îşi respecte angajamentele şi "să ajute statele în curs de dezvoltare să-şi asigure securitatea alimentară, dar şi să le ajute să se adapteze şi să atenueze efectele schimbărilor climatice", a răspuns Ban Ki-moon.

Liderii statelor industrializate şi ai economiilor emergente care se vor întâlni la începutul lui aprilie la Londra, "nu trebuie să piardă din vedere dificultăţile şi problemele cu care se confruntă sute de milioane de săraci afectaţi de această criză economică în statele în curs de dezvoltare", a precizat acesta.

Subiectul despre care au discutat probabil cel mai mult este situaţia din Darfur, regiune din vestul Sudanului afectată de războiul civil şi o gravă criză umanitară, potrivit lui Obama.

13 organizaţii neguvernamentale, expulzate din Sudan

Sudanul decis expulzarea a 13 organizaţii neguvernamentale şi închiderea a trei organizaţii locale în urma emiterii de către Curtea Penală Internaţională a unui mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez Omar el-Beshir pentru crime în Darfur.

Obama a apreciat drept inacceptabilă această expulzare.

El a subliniat "cât de important este să transmitem un mesaj internaţional puternic şi unit şi să afirmăm că nu este acceptabil să punem în pericol atâtea persoane, că trebuie să fim în măsură să facem în aşa fel încât aceste organizaţii umanitare să revină în teritoriu".

Prin expulzarea acestor organizaţii "avem o potenţială criză de dimensiuni şi mai vaste decât ceea ce am văzut" până acum, a precizat Obama.

"Statele Unite vor să coopereze cât mai activ posibil cu ONU în încercarea de a rezolva criza umanitară imediată şi de a repune Sudanul pe calea păcii şi stabilităţii pe temen lung", a precizat acesta.

Citeşte şi:

Atrocităţile din RD Congo, finanţate de minereuri din zonă

Kadhafi acuză Israelul că participă la alimentarea conflictului din Darfur

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici