Barack Obama, pe primul loc în sondaje în trei state-cheie

Preşedintele Barack Obama se află pe primul loc în trei state-cheie în care alegătorii îl consideră mai capabil decât rivalul său republican să facă faţă crizelor internaţionale, potrivit unui sondaj publicat miercuri în vederea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie.

147 afișări
Imaginea articolului Barack Obama, pe primul loc în sondaje în trei state-cheie

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sondajul comandat de universitatea Quinnipiac (din Hamden, Connecticut, est), New York Times şi CBS News, şi realizat în timpul şi după revoltele de săptămâna trecută din lumea musulmană, îi conferă lui Obama un avans în faţa contracandidatului său republican Mitt Romney în Virginia, Wisconsin şi Colorado, trei state considerate decisive la viitoarele alegeri prezidenţiale.

Preşedintele în exerciţiu a câştigat în aceste trei state în 2008, devenind primul candidat democrat care câştigă în Virginia din 1964.

Acest sondaj arată că Obama a câştigat un pic de teren pe tema redresării economice - temă centrală a campaniei până în prezent - şi îl domină clar pe rivalul său în ceea ce priveşte problemele externe.

În ceea ce priveşte economia, cei doi candidaţi sunt cot la cot în trei state, Obama clasându-se pe primul loc cu 49 la sută din intenţiile de vot faţă de 46 la sută cât obţine contracandidatul său în Wisconsin, cei doi oameni politici rămânând în marja de eroare de trei puncte procentuale în celelalte două state.

Totuşi, actualul preşedinte este considerat mai capabil să înfrunte o criză internaţională de 50 la sută dintre persoanele chestionate, faţă de 43 la sută care cred acelaşi lucru despre Romney în Colorado, 53 la sută faţă de 42 la sută în Virginia şi 53 la sută faţă de 41 la sută în Wisconsin.

În ceea ce priveşte problemele de securitate naţională şi terorism, Obama, care era depăşit clar de Romney (50 la sută faţă de 41 la sută) într-un sondaj precedent realizat în august în Colorado, a preluat de această conducerea în cele trei state vizate.

Romney a fost criticat în special pentru că l-a acuzat pe preşedintele Obama că simpatizează cu manifestanţii islamişti, la câteva ore după asasinarea ambasadorului Statelor Unite în Libia şi a altor trei americani.

Sondajul a fost realizat în perioada 11-17 septembrie prin telefon pe un eşantion format din 1.500 de alegători în fiecare dintre cele trei state. Acesta a fost realizat în mare parte înainte de difuzarea înregistrării video cu candidatul republican care a afirmat în faţa unor donatori bogaţi că 47 la sută dintre alegătorii americani sunt asistaţi care votează cu Obama pentru a-şi păstra ajutoarele guvernamentale de tot felul de care beneficiază.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici