Barack Obama şi Vladimir Putin susţin o "tranziţie politică" în Siria în pofida divergenţelor

Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin sunt de acord cu privire la necesitatea unei "tranziţii politice" în Siria în pofida divergenţelor asupra abordării problemei, a declarat miercuri Casa Albă după o conversaţie telefonică între cei doi lideri.

283 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi Vladimir Putin susţin o "tranziţie politică" în Siria în pofida divergenţelor

Barack Obama şi Vladimir Putin susţin o "tranziţie politică" în Siria în pofida divergenţelor (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Cei doi preşedinţi au remarcat sporirea violenţei în Siria şi sunt de acord cu privire la necesitatea susţinerii unei tranziţii politice cât mai rapide care să atingă scopul nostru comun de a pune capăt violenţei şi de a evita o nouă deteriorare a situaţiei", a declarat preşedinţia americană într-un comunicat.

Obama şi Putin au "luat în considerare divergenţele pe care guvernele noastre le-au avut cu privire la Siria, însă au fost de acord ca echipele lor să continue să lucreze la o soluţie", a concluzionat Casa Albă.

Kremlinul a fost primul care a dezvăluit miercuri această conversaţie iniţiată de Obama. Tonul declaraţiei emise de Moscova părea mai puţin optimist decât cel al Washingtonului.

"În ansamblu, schimbul a demonstrat concordanţa analizelor cu privire la situaţia din Siria şi obiectivul unei reglementări. În acelaşi timp persistă divergenţele cu privire la modul concret de a obţine o astfel de reglementare", a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.

Această convorbire a avut loc la iniţiativa părţii americane şi "în contextul discuţiilor în Consiliul de Securitate al ONU cu privire la proiectele de rezoluţie", conform aceleiaşi surse.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, semnalase anterior fermitatea Moscovei în refuzul său de a permite adoptarea unei rezoluţii care prevede sancţiuni sau folosirea forţei împotriva regimului de la Damasc, aşa cum susţine Occidentul.

Rusia a depus la rândul său un proiect de rezoluţie care prevede prelungirea misiunii observatorilor internaţionali, însă fără vreo ameninţare cu sancţiuni la adresa regimului.

Votul prevăzut iniţial pentru miercuri a fost amânat până joi, au declarat diplomaţi ai ONU, după ce trei oficiali de rang înalt cu un rol activ în represiunea revoltei din Siria, printre care şi cumnatul preşedintelui Bashar al-Assad, au fost ucişi la Damasc într-un atentat care a vizat nucleul aparatului de securitate al regimului.

Atentatul, primul care a vizat miniştri de la începutul revoltei în martie 2011, a fost revendicat de Armata siriană liberă (ASL, compusă în mare parte din dezertori) care a anunţat anterior "bătălia pentru eliberarea Damascului", unde luptele continuau miercuri seară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici