Barack Obama va anunţa vineri încheierea programului de supraveghere al NSA

Barack Obama va anunţa vineri sfârşitul programului de supraveghere ce constă în colectarea de metadate telefonice, a declarat pentru AFP un oficial de rang înalt din cadrul administraţiei sale, înaintea unui discurs al preşedintelui american pe tema reformei practicilor agenţiei de informaţii NSA.

216 afișări
Imaginea articolului Barack Obama va anunţa vineri încheierea programului de supraveghere al NSA

Barack Obama (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

În alocuţiunea sa, prevăzută pentru ora 11.00 (18.00 ora României), Obama "va spune că dă ordinul unei tranziţii care să pună capăt programului de colectare a metadatelor telefonice aşa cum există el în forma actuală" şi va conduce la un sistem în care statul nu va mai deţine aceste enorme cantităţi de informaţii, a precizat acest oficial, sub acoperirea anonimatului.

Programul respectiv decurge din articolul 215 al Patriot Act, un vast ansamblu de legi de securitate, votat după atentele din 11 septembrie. 

Potrivit acestui text, operatorii de telefonie americani furnizează NSA metadate din apelurile telefonice efectuate în Statele Unite. Aceste metadate sunt comparabile cu ce se găseşte pe o factură de telefon: număr apelat, durata apelului, ora. Dar ele nu includ nici numele abonatului, nici înregistrarea conversaţiilor. 

NSA susţine că această bază de date este indispensabilă pentru reperarea eventualilor complici ai suspecţilor de terorism pe teritoriul american. 

Ea a făcut obiectul a 300 de căutări în 2012 efectuate de 22 de analişti ai NSA abilitaţi să acceadă la această bază de date, potrivit direcţiei naţionale a serviciilor de informaţii (DNI) şi FBI. 

"Preşedintele apreciază că programul rezultat din articolul 215 are capacităţi importante care ne permit să luptăm împotriva terorismului, dar că noi putem şi trebuie să păstrăm aceste capacităţi răspunzând totodată îngrijorărilor referitoare la libertăţile publice şi protecţia vieţii private", a precizat oficialul citat.

În cadrul discursului său la Departamentul Justiţiei, vineri dimineaţa, Obama va anunţa că, în aşteptarea expirării programului, consultarea bazei de date va fi de acum supusă unei "decizii a justiţiei", potrivit aceleiaşi surse.

În plus, Obama le-a cerut secretarului Justiţiei, Eric Holder, şi directorilor agenţiilor de informaţii să îi predea un raport până la 28 martie "despre modul de păstrare a capacităţilor necesare programului, fără ca statul să deţină metadate" şi va consulta congresmenii pe această temă, a conchis oficialul citat.

Discursul lui Obama, foarte aşteptat, are loc la şapte luni de la începutul dezvăluirilor explozive privind practicile de supraveghere ale statului federal american, făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici