Barack Obama va depune jurământul pe Biblia folosită de Abraham Lincoln

Barack Obama va depune jurământul, la 20 ianuarie, în calitate de preşedinte al Statelor Unite, pe aceeaşi Biblie pe care a folosit-o modelul său, preşedintele Abraham Lincoln, a anunţat, marţi, la Washington, comitetul care pregăteşte ceremonia de învestitură.

55 afișări
Imaginea articolului Barack Obama va depune jurământul pe Biblia folosită de Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (1809-1865)

"Preşedintele ales, Barak Obama, este profund onorat că Biblioteca Congresului i-a pus la dispoziţie Biblia lui Lincoln, pentru a fi folosită la depunerea jurământului", arată într-un comunicat Emmett Beliveau, directorul executiv al Comitetului pentru învestitura preşedintelui.

Va fi pentru prima dată, de la învestitura lui Lincoln, care a avut loc în 1861, când această Biblie, care are legături aurite şi este învelită în catifea vişinie, va fi folosită.

"Preşedintele ales a promis o învestitură care să simbolizeze unitatea americană, iar folosirea acestei Biblii stabileşte o legătură puternică cu trecutul şi moştenirea noastră comune", a adăugat Beliveau.

Constituţa americană nu impune depunerea jurământului pe Biblie, dar, în mod tradiţional, preşedinţii americani o folosesc ca simbol al intrării lor în funcţie.

Democratul Barack Obama a spus în mai multe rânduri că unul dintre modelele sale este cel de-al 16-lea preşedinte american, care s-a opus sclaviei şi a luptat să menţină unitatea ţării în timpul războiului de secesiune. Ca şi Obama, Lincoln (1809-1865) era avocat şi congresman al statului Ilinois, dar făcea parte din tabăra opusă, a republicanilor.

În discursul prin care şi-a proclamat victoria, la Chicago, la 4 noiembrie, Obama şi-a exprimat "hotărârea de a elimina diviziunile care împiedică progresul", evocând cuvintele gravate pe monumentul dedicat memoriei lui Lincoln la Washington: "Pansarea rănilor naţiunii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici