Bărbaţii din Arabia Saudită nu vor mai putea divorţa în secret. Măsura luată de autorităţi

Femeile din Arabia Saudită vor fi informate printr-un mesaj telefonic dacă soţii lor vor înainta procedurile pentru divorţ, conform unei noi reglementări menită să pună capăt practicării divorţului secret. Prin această practică bărbaţii din regat puteau să se despartă de soţiile lor fără a le informa.

1481 afișări
Imaginea articolului Bărbaţii din Arabia Saudită nu vor mai putea divorţa în secret. Măsura luată de autorităţi

Bărbaţii din Arabia Saudită nu vor mai putea divorţa în secret. Măsura luată de autorităţi (Foto: Wikipedia)

Noua măsură a fost aprobată duminică de către ministerul de Justiţie al ţării, rapoartează agenţia France-Presse citand presa locală.

„Femeile... vor fi notificate cu privire la orice schimbare a stării lor civile printr-un mesaj pe telefon”, a afirmat ministerul justiţiei într-o declaraţie transimisă de postul de ştiri Al-Ekhbariya, operat de statul saudit. Raportul a adăugat că femeile vor putea accesa „documentele legate de încheierea contractelor de căsătorie” pe site-ul ministerului.

În conformitate cu legile anterioare, bărbaţii din Arabia Saudită puteau declanşa divorţ fără a le spune soţiilor şi nu era necesar ca femeile să se prezinte în tribunal pentru ca divorţul să fie emis, potrivit unui raport al Human Rights Watch din 2016.

Un consultant din cadrul grupului pentru drepturi egale Equality Now, care oferă consultanţă în Suad Abu-Dayyeh, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, a numit noua măsură „un pas în direcţia cea bună”.

„În majoritatea ţărilor arabe, bărbaţii pot divorţa foarte uşor de soţiile lor", a declarat ea pentru Fundaţia Thomson Reuters. „Acum cel puţin femeilor vor şti dacă sunt divorţate sau nu”.

Măsura urmăreşte o serie de eforturi de liberalizare a femeilor iniţiate anul trecut, sub conducerea liderului saudit Prinţul Mohammed bin Salman, care a încercat să sporească participarea femeilor la forţa de muncă a regatului conservator. Interdicţiile de lungă durată privind dreptul conducere a vehiculelor şi de intrare în stadioanele sportive au fost ridicate, iar cinematografele au fost redeschise pentru prima dată după 35 de ani, cu o vizionare a filmului Black Panther.

Dar guvernul a fost criticat pentru asuprirea activiştilor şi a avocaţilor în timp ce Mohammad bin Salman a căutat să oprească opoziţia politică. În noiembrie, Amnesty International a acuzat ţara de tortură şi hărţuire sexuală a mai multor activiste de sex feminin, dintre care unele au fost reţinute în luna mai.

Articol scris de Ioana Scholler

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici