Bărbatul care a deturnat feribotul turc a fost ucis. Militantul kurd transporta o bombă falsă

Militantul kurd care a deturnat timp de peste 12 ore un feribot turc ce transporta 24 de persoane în Marea Marmara (nord-vest), după care a fost ucis sâmbătă într-o operaţiune de securitate, nu avea asupra lui explozibili, ci o bombă falsă, a afirmat guvernatorul din Kocaeli.

258 afișări
Imaginea articolului Bărbatul care a deturnat feribotul turc a fost ucis. Militantul kurd transporta o bombă falsă

Bărbatul care a deturnat feribotul turc a fost ucis. Militantul kurd transporta o bombă falsă

"Nu a fost descoperită nicio bombă asupra autorului luării de ostatici de pe feribot. Am găsit asupra cadavrului un dispozitiv realizat din cabluri şi o sticlă ce semăna cu o bombă", a declarat pentru agenţia de presă Anatolia Ercan Topaca, guvernatorul Kocaeli, de unde a plecat feribotul.

Nava, un catamaran rapid ce transporta pasageri între Kocaeli şi Gölcük, două oraşe din nord-estul Mării Marmara, a fost deturnat vineri, în jurul orei 16.00 GMT (18.00 ora României), de un singur bărbat în vârstă de 28-30 de ani care susţine că este un rebel kurd din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Într-o primă fază se anunţase că la bordul feribotului acţionează un comando format din patru sau cinci persoane.

Nava, care transporta 18 pasageri, patru membri ai echipajului şi doi stagiari, s-a deplasat în Marea Marmara după care s-a oprit în partea europeană, la vest de Istanbul, unde a staţionat mai multe ore.

Forţele de securitate au luat cu asalt nava sâmbătă dimineaţă, omorându-l pe autorul luării de ostatici. Toate persoanele aflate la bordul feribotului erau nevătămate, potrivit guvernatorului Istanbulului, Hüseyin Avni Mutlu.

Tensiunea din jurul problemei kurzilor, o comunitate formată din 12-15 milioane de persoane dintr-o populaţie totală de 73 de milioane, a crescut net în ultimele luni în Turcia.

Atentatele, atacurile împotriva poliţiei sau armatei, operaţiunile militare şi numeroasele arestări în rândul simpatizanţilor PKK se succed.

Armata turcă a lansat la sfârşitullui octombrie o vastă ofensivă în estul ţării şi în nordul Irakului, unde se repliază rebelii din PKK.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici