Băsescu: E timpul ca Albania, Croaţia şi Macedonia să se alăture flancului sud-estic al NATO

Preşedintele Traian Băsescu a rostit un discurs la sediul German Marshall Fund de la Bruxelles, în care a susţinut că este timpul ca Albania, Croaţia şi Macedonia să se alăture României, Bulgariei, Greciei şi Turciei în flancul sud-estic al NATO.

2 afișări
Imaginea articolului Băsescu: E timpul ca Albania, Croaţia şi Macedonia să se alăture flancului sud-estic al NATO

Băsescu: E timpul ca Albania, Croaţia şi Macedonia să se alăture flancului sud-estic al NATO

"Ar trebui să privim cu maximă atenţie la modul în care Kosovo ar putea conferi un nou înţeles organizării administrative a minorităţilor naţionale, oriunde acestea s-ar afla. Susţinând această abordare, oamenii politici ar trebui să fie conştienţi de faptul că sprijină conferirea de drepturi colective, concept care contravine standardelor europene şi internaţionale acceptate şi ar putea crea un precedent periculos. În aceste circumstanţe, ce mesaj transmitem noi societăţilor multietnice?", a spus Băsescu.

După ce a rostit discursul, Băsescu a primit din sală câteva întrebări. El a precizat cu acest prilej că, în opinia sa, răspunsul la întrebarea din discursul său este că declararea independenţei provinciei Kosovo în lipsa unei rezoluţii a Consiliului de Securitate sau printr-o soluţie care să nu fie rezultatul unor negocieri între Belgrad şi Priştina este un semnal rău pentru ţările din Balcanii de Vest care au în componenţă minorităţi etnice.

Potrivit lui Băsescu, acest semnal este rău pentru că poate fi interpretat şi nu poate fi justificat din punct de vedere legal.

El a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu se teme de faptul că poziţia României ar putea fi "periculos de apropiată" cu aceea a Rusiei în ceea ce priveşte statutul Kosovo. El a mai spus că se va teme în legătură cu poziţia României doar când aceasta va intra în contradicţie cu prevederile de drept internaţional.

Întrebat ce soluţie ar trebui să fie adoptată la summit-ul NATO în legătură cu Georgia şi Ucraina, Băsescu a spus că va încerca să răspundă cât de diplomatic poate, în pofida faptului că diplomaţia nu este cea mai mare calitate a sa.

Potrivit lui Băsescu, acum este momentul ca cele două ţări să primească MAP, urmând ca ele să fie invitate să devină membre când vor îndeplini condiţiile necesare pentru acest lucru.

Şeful statului a mai spus că România consideră că proiectul NATO de scut antirachetă trebuie să fie complementar cu cel american.

Băsescu a mai spus, răspunzând unei întrebări, că un eventual precedent Kosovo va alimenta anumite abordări din partea multor politicieni care lasă câteodată impresia că vor să îşi creeze singuri câte o ţară. "De fiecare dată când pierd alegerile, parcă vor să-şi facă câte o mică ţară”, a spus Băsescu, fără a menţiona la care politicieni se referă.

El a spus că nu crede totuşi că imediat după o eventuală declarare a independenţei Kosovo, alte minorităţi din zonă îşi vor solicita sau declara independenţa. El a mai spus că crede acest lucru în ciuda recentelor declaraţii ale politicienilor transnistreni care au declarat că pentru ei Kosovo va fi un precedent.

Băsescu a mai spus că este de părere că între Priştina şi Belgrad a fost o lipsă de dialog, în principal pentru că Priştina a fost alimentată cu ideea că va fi sprijinită în recunoaşterea independenţei, în pofida poziţiei Belgradului.

El a mai spus că în continuare crede că soluţia pentru Kosovo trebuie să fie rezultatul unui dialog.

Întrebat despre eventuala prezenţă a lui Vladimir Putin la Bucureşti, cu ocazia summit-ului NATO, şeful statului român a spus că liderii ruşi sunt bineveniţi la Bucureşti, dar prioritatea României sunt aliaţii şi partenerii NATO. "Până la urmă este un summit NATO şi este decizia Rusiei dacă răspunde sau nu invitaţiei de a participa la summit-ul NATO de la Bucureşti", a spus Traian Băsescu.

La conferinţa German Marshall Fund a participat şi eurodeputatul UDMR Csogor Csaba. El l-a întrebat pe Băsescu dacă este de părere că, într-un eventual precedent Kosovo, minoritatea maghiară din România ar putea reprezenta o ameninţare.

Băsescu a răspuns că această minoritate nu reprezintă o ameninţare pentru România pentru că există o Constituţie şi există instituţii care să o apere. Preşedintele a spus că, atunci când s-a referit la un precedent riscant în legătură cu Kosovo, a avut în vedere ţările din regiune şi nu o eventuală problemă internă a României.

El a fost întrebat de acelaşi europarlamentar cum comentează faptul că în ţări precum Italia şi Spania se pune problema conferirii de drepturi colective minorităţilor prezente pe teritoriul acestor state. Băsescu a răspuns că va felicita aceste ţări când acestea vor ajunge să acorde minorităţilor drepturile pe care România le acordă minorităţilor de pe propriul teritoriu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici