Belgia este pregătită să apeleze la armată pentru a-şi spori securitatea

Belgia este pregătită să facă apel la armată pentru a-şi spori securitatea, în condiţiile în care militarii nu se ocupă în mod obişnuit cu menţinerea ordinii în ţară, a anunţat vineri premierul Charles Michel, după operaţiunea antiteroristă de joi.

130 afișări
Imaginea articolului Belgia este pregătită să apeleze la armată pentru a-şi spori securitatea

Belgia este pregătită să apeleze la armată pentru a-şi spori securitatea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Armata va fi disponibilă pentru a creşte nivelul securităţii", a declarat Michel într-o conferinţă de presă, la finalul unui consiliu de miniştri care a adoptat aproximativ 12 măsuri menite să îmbunătăţească lupta împotriva terorismului.

Guvernul a decis că ar putea face apel la armată când nivelul alertei va ajunge la trei, pe o scară cu patru trepte, a precizat ministrul de Interne, Jan Jambon. Aceasta este o premieră după valul de atentate ale Celulelor comuniste combatante (CCC) din anii 1980.

Guvernul a decis joi seara să ridice la trei nivelul alertei în toată ţara, deşi nu există o "ameninţare cu atentate precisă şi concretă", a subliniat Michel.

"O companie de 150 de persoane este pregătită să fie mobilizată în locuri" care vor fi desemnate de autorităţi, a declarat Jambon. "Este vorba despre (trupe) para-comando, care vor putea să poarte arme", a precizat ministrul Apărării, Steven Vandeput. El a subliniat că această mobilizare ar putea avea loc rapid, adică "în această seară sau mâine", şi va fi "temporară", ceea ce înseamnă că va dura "cât timp Guvernul va considera necesar".

Printre alte măsuri aflate în pregătire de mai multe luni, dar a căror adoptare a fost accelerată după atentatele de la Paris, figurează crearea unor secţii speciale în două închisori, una în Flandra şi cealaltă în partea francofonă, pentru "izolarea" deţinuţilor radicalizaţi, astfel încât să nu-i influenţeze pe ceilalţi prizonieri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici