Belgia se angajează să livreze Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16

Belgia va furniza Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16 până în 2028, a declarat ministrul belgian de externe Hadja Lahbib pentru postul belgian RTL pe 28 mai.

Urmărește
672 afișări
Imaginea articolului Belgia se angajează să livreze Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16

Belgia se angajează să livreze Ucrainei 30 de avioane de luptă F-16

Primul dintre aceste avioane ar trebui să sosească „până la sfârşitul anului", a adăugat ea.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi premierul belgian Alexander De Croo au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani la Bruxelles, pe 28 mai, a anunţat biroul prezidenţial.

Belgia devine a 11-a ţară care semnează un astfel de acord, alături de Spania, Marea Britanie, Germania, Franţa, Danemarca, Italia, Canada, Olanda, Finlanda şi Letonia.

Zelensky a ajuns în Belgia la o zi după călătoria sa în Spania, unde a semnat acordul de securitate cu premierul spaniol Pedro Sanchez.

Conform acordului, Belgia va aloca cel puţin 977 de milioane de euro (aproximativ 1 miliard de dolari) în ajutor militar pentru Ucraina în 2024.

În afară de Belgia, Olanda, Danemarca şi Norvegia s-au angajat, de asemenea, să furnizeze Ucrainei zeci de avioane de generaţia a patra fabricate în SUA.

Ministerul danez al Apărării a anunţat în februarie că Ucraina va primi primul lot de avioane de luptă F-16 în această vară.

Numărul exact de avioane F-16 care urmează să fie livrate nu a fost încă stabilit.

Olanda şi Danemarca vor oferi cel puţin 37, în timp ce Norvegia şi Belgia s-au angajat să ofere şi ele câteva. Datele de livrare variază între 2024 şi 2025, aşa cum este cazul finalizării preconizate a programelor pilot de formare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici