Benjamin Netanyahu are un cont în paradisul fiscal de pe insula Jersey

Premierul israelian Benjamin Netanyahu dispune de un cont într-o bancă din Jersey, un paradis fiscal, deschis în 1999, la încheierea primului său mandat la conducerea Guvernului, a dezvăluit miercuri cotidianul economic Globes.

172 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu are un cont în paradisul fiscal de pe insula Jersey

Benjamin Netanyahu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Biroul lui Netanyahu a confirmat existenţa contului subliniind că acesta este "latent" din 2003, a anunţat postul de radio public.

"Netanyahu a realizat operaţiuni prin intermediul acestui cont şi a dat socoteală fiscului israelian", a adăugat postul de radio, citând biroul premierului.

Potrivit Globes, contul a fost deschis la o sucursală a Royal Bank of Scotland de pe insula Jersey.

Cotidianul precizează că acest cont a fost deschis după înfrângerea electorală a lui Netanyahu în 1999, în faţa candidatului Partidului Muncii, Ehud Barak, când a părăsit politica pentru a intra în afaceri, până la sfârşitul lui 2002.

El a revenit în Guvernul condus de Ariel Sharon ca ministru al Afacerilor Externe, apoi a preluat portofoliul Finanţelor.

Legislaţia isreliană nu interzice deţinerea de conturi bancare în paradisuri fiscale, cu condiţia ca existenţa acestora şi operaţiunile să fie anunţate fiscului israelian.

Netanyahu a folosit acest cont pentru a efectua viramente către colaboratorii săi apropiaţi şi a transferat 145.000 de dolari în 2002 defunctei bănci de investiţii Lehman Brothers din New York, a precizat Globes.

Versiunea italiană a revistei americane Forbes a estimat la aproape 12 milioane de dolari averea personală a lui Netanyahu. El a acumulat câştiguri importante organizând conferinţe în faţa unor oameni de afaceri sau în universităţi. El a servit drept consilier "strategic" în mai multe companii private israeliene şi americane.

Modul de viaţă al lui Netanyahu şi al soţiei sale, Sarah, este criticat periodic în presa israeliană.

În decembrie, anunţul potrivit căruia contribuabilii israelieni au plătit 940.000 de dolari pentru finanţarea, în 2012, a trei reşedinţe ale premierului au suscitat un val de critici.

Presa a dezvăluit în special o notă la apă de 23.000 de dolari pentru vila sa personală cu piscină din Caesarea, pe coasta mediterană, unde premierul îşi petrece o parte din weekend-uri.

Printre alte facturi figurează o notă de 1.700 de dolari pentru lumânări parfumate destinate reşedinţei oficiale de la Ierusalim şi 5.700 de dolari pentru aranjamente florale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici