Benjamin Netanyahu vrea constituirea unui "Guvern cât mai extins posibil"

Premierul israelian în exerciţiu, Benjamin Netanyahu, şi-a exprimat intenţia de a constitui un "Guvern cât mai extins posibil", la încheierea alegerilor legislative din Israel.

124 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu vrea constituirea unui "Guvern cât mai extins posibil"

Benjamin Netanyahu vrea constituirea unui "Guvern cât mai extins posibil" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rezultatul alegerilor oferă o ocazie de a proceda la schimbările la care aspiră israelienii. Intenţionez să fac această schimbare şi în acest scop intenţionez să formez un Guvern cât mai extins posibil", a declarat Netanyahu în faţa susţinătorilor săi din Tel Aviv. 

 

Yair Lapid, liderul Yesh Atid, partidul de centru care a înregistrat marele succes al scrutinului, obţinând 18 sau 19 deputaţi, a promis, în aceeaşi termeni, un Guvern "cât mai extins posibil".

"Le cer liderilor politici să acţioneze alături de mine pentru a forma împreună Guvernul cel mai extins posibil care va uni elementele moderate de stânga şi de dreapta pentru o schimbare reală", a pledat Lapid într-un discurs susţinut în faţa susţinătorilor săi la Tel Aviv.

Potrivit estimărilor televiziunilor, lista lui Netanyahu a suferit un eşec grav cu 31-32 de deputaţi faţă de 42 câţi are în actualul Parlament. În schimb, Yesh Atid, aflat la primul său scrutin, a obţinut 18 sau 19 deputaţi, devenind al doilea partid politic din Israel.

La scurt timp după ce au fost anunţate aceste estimări, Netanyahu a luat act imediat de acest nou raport de forţe. El l-a sunat pe Yair Lapid pentru a-i explica faptul că intenţionează să "formeze un Guvern cât mai extins posibil". "Avem ocazia să facem lucruri mari pentru Israel. Campania electorală a rămas în spate", a adăugat Netanyahu într-un comunicat.

Comentatorul de la radio militar apreciază că Netanyahu, "având în vedere rezultatele, nu are altă opţiune decât să îi propună lui Yair Lapid unul dintre cele trei mari ministere: Apărare, Afaceri Externe sau Finanţe".

În plus, Netanyahu a reafirmat că principala provocare cu care se va confrunta viitorul Guvern este să "împiedice Iranul să se doteze cu arma nucleară". În trecut, Netanyahu a evocat în mai multe rânduri posibilitatea ca Israelul să atace instalaţiile nucleare iraniene.

El nu a reuşit însă până în prezent să îşi convingă alianţii, înainte de toate Statele Unite, de necesitatea unei asfel de operaţiuni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici