Berlusconi ar putea rămâne fără imunitate penală

Imunitatea penală de care beneficiază şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, în baza unei legi adoptate în iulie 2008, la numai şase săptămâni de la revenirea sa la putere, va fi dezbătută marţi şi ar putea fi anulată de Curtea Constituţională din Roma.

24 afișări
Imaginea articolului Berlusconi ar putea rămâne fără imunitate penală

Berlusconi ar putea rămâne fără imunitate penală (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă cei 15 magistraţi vor considera legea Alfano - după numele ministrului Justiţiei, Angelino Alfano, care a propus-o - ca fiind neconstituţională, vor fi deblocate toate urmăririle judiciare împotriva lui Berlusconi.

Această perspectivă îl nelinişteşte pe Cavaliere, în vârstă de 73 de ani, care s-a aflat în boxa acuzaţilor la Milano în procesul Mills, în care este suspectat că i-ar fi plătit 600.000 de euro fostului său avocat britanic, David Mills, în schimbul mărturiilor false în două procese din anii '90.

Legea Alfano, adoptată la 22 iulie 2008, suspendă orice procedură judiciară împotriva deţinătorilor principalelor patru funcţii în stat - preşedintele, preşedintele Consiliului, preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor - pe durata mandatului (cinci ani în cazul lui Berlusconi).

Marţi, va fi analizată constituţionalitatea acestui text în cadrul unei audienţe publice, apoi deciza va fi dezbătută, potrivit unui purtător de cuvânt al Curţii.

"Nu se ştie cine (dintre magistraţi) va vota da şi cine nu. O majoritate poate decide de asemenea că numai anumite articole din această lege sunt împotriva Constituţiei", a precizat acesta.

Dezbaterea dosarului de şapte volume şi 3.218 pagini ar putea avea loc marţi, miercuri sau ar putea fi amânată cu două săptămâni.

"Pentru Berlusconi este un fel de numărătoare inversă. În cazul în carte Curtea va abroga legea Alfano, acest lucru l-ar putea destabiliza. Va fi multă agitaţie şi va fi slăbit în primă fază", explică politologul francez Marc Lazar.

Berlusconi se teme cel mai mult de impactul reluării procesului asupra imaginii sale şi a electoratului. "Riscul celei mai mici condamnări are implicaţii mult mai mari decât aventurile sale sexuale care mai degrabă i-au amuzat pe alegătorii săi", apreciază Marco Tarchi, profesor de ştiinţe politice la Florenţa.

Opoziţia încearcă să îşi sporească presiunile. Potrivit fostului judecător anticorupţie Antonio Di Pietro, liderul partidului Italia Valorilor şi unul dintre cei mai vehemenţi critici ai lui Berlusconi, "Lodo Alfano este o precauţie care demonstrează ceea ce am spus de la intrarea lui în politică în 1994 (...), că Berlusconi se foloseşte de politică pentru a se sustrage problemelor judiciare".

Pe termen scurt, Berlusconi nu este ameninţat, întrucât dispune de o majoritate parlamentară confortabilă graţie alianţei cu Liga Nordului (populistă).

"Opoziţia, în special Partidul Democrat, este mai slabă ca oricând, nimeni nu mişcă în rândul majorităţii, nu există luptă pentru succesiune. De altfel, Liga are nevoie de el, iar în sondaje, cota lui rămâne ridicată", explică Lazar.

Descriind starea de spirit în tabăra lui Berlusconi, ministul Apărării, Iganzio La Russa, s-a declarat în cursul săptămânii sigur că legea Alfano nu va fi abrogată. Altfel, "aceasta va fi o decizie politică a magistraţilor constituţionali", în opinia lui La Russa.

În acest caz, săptămânalul Panorama, a dat o posibilă replică lui Berlusconi: "vom schimba ministrul şi vom rescrie legea ţinând cont de observaţiile Curţii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici