Berlusconi: Magistraţii, infractorii şi jurnaliştii, principalele trei "rele" din Italia

Şeful Guvernului italian, Silvio Berlusconi, a declarat, joi, că cele mai mari trei "rele" cu care se confruntă Italia sunt infractorii, magistraţii şi jurnaliştii, relatează agenţia italiană ANSA în pagina electronică.

11 afișări
Imaginea articolului Berlusconi: Magistraţii, infractorii şi jurnaliştii, principalele trei "rele" din Italia

Berlusconi: Magistraţii, infractorii şi jurnaliştii, principalele trei "rele" din Italia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Mereu am spus că, în opinia mea, există trei categorii de răufăcători: infractorii, procurorii şi dentiştii. Dar de când dentiştii folosesc injecţii pentru anesteziere, îi pun pe jurnalişti în locul lor", a declarat acesta la adunarea anuală a asociaţiei naţionale a companiilor de retail, Confesercenti. Berlusconi s-a referit în special la "anumiţi jurnalişti", care au publicat "în aceste zile" la nivel naţional şi internaţional zvonuri în legătură cu relaţia pe care ar avea-o cu o fată în vârstă de 18 ani, la aniversarea căreia a luat parte.

Acesta a răspuns unor critci ale unor jurnalişti străini, afirmând că atacurile lor dovedesc că ar fi "lachei ai stângii din Italia". În replică la afirmaţia făcută de Financial Times, miercuri, potrivit căreia diferenţa dintre Berlusconi şi fostul dictator italian Benito Mussolini ar fi că "acesta are unităţi de starlete şi nu de cămăşi negre", şeful Guvernului a declarat "Slavă Domnului (că am starlete), acestea sunt bune, mult mai bune".

El a fost fluierat şi huiduit când s-a referit la "scursurile subversive" ale stângii din cadrul sistemului judiciar, afirmând că aceştia reprezintă motivul pentru care Executivul său a făcut presiuni pentru a oferi imunitate deţinătorilor celor mai importante patru funcţii din Italia. "Doar patru sau cinci dintre voi fluieră, 10-15 cel mult. Sunteţi irelevanţi din punct de vedere statistic", a spus Berlusconi. El a promis că nu va "părăsi scena politică" până nu va ajusta sistemul judiciar, "deoarece numai atunci cetăţeanul va avea parte de un proces corect".

Berlusconi a răspuns şi criticilor vizând noua politică a Italiei, considerată antiumanitară, de a returna în Libia imigranţii care încearcă să ajungă în Italia cu ajutorul unor bărci, pe Marea Mediterană. "Nu este nimic neumanitar în aceasta", a declarat el. "Bărcile extrem de precare sunt localizate (pe mare), imigranţii clandestini primesc ceva de mâncare şi apoi sunt conduşi înapoi în Libia", a declarat premierul Italiei.

În opinia sa, responsabilitatea pentru afluxul de imigranţi aparţine fostului Guvern de centru-stânga. "Acest lucru se petrece deoarece fostul Guvern a dat impresia ţărilor din Africa şi din (Europa de) Est că frontierele noastre (le-)ar fi deschise. Nu vom mai tolera această emigrare şi suntem pregătiţi să-i acceptăm în Italia doar pe cei care au locuri de muncă şi nu pe cei care sunt împinşi la infracţiuni pentru a trăi", a spus Berlusconi.

De la 6 mai şi până în prezent, Italia a trimis înapoi în Libia circa 500 de potenţiali imigranţi, conform unui acord semnat cu Tripoli, care stă la baza acestei noi politici. Demersul Romei a fost criticat de ONU, Biserica Catolică şi unele organizaţii pentru drepturile omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici