Berlusconi: UE este un corp mare cu un cap foarte mic

Uniunea Europeană este "un corp mare cu un cap foarte mic", a declarat vineri preşedintele Consiliul italian, Silvio Berlusconi, criticând imposibilitatea Europei de a se uni în privinţa politicii externe sau a pensiilor.

139 afișări
Imaginea articolului Berlusconi: UE este un corp mare cu un cap foarte mic

Berlusconi: UE este un corp mare cu un cap foarte mic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem în continuare într-o Europă formată din multe state care nu reuşesc să se unească asupra unei politici externe, fiscale sau a imigraţiei unice", a declarat Berlusconi, adresându-se în cadrul unui miting al tinerilor din partidul său, Poporul Libertăţii (PdL), la Roma.

"Când a fost vorba să se găsească un lider, noi, în Partidul Popular European (PPE, conservator), am propus binomul Tony Blair - Franco Frattini, dar Sarkozy şi Merkel au decis să păstreze pentru ei politica externă şi au ales să numească două persoane respectabile dar complet necunoscute europenilor şi altor interlocutori mondiali", a comentat premierul, într-un discurs foarte combativ, referitor în principal la planul de austeritate bugetară şi atitudinea justiţiei italiene faţă de el.

Cele 27 de state membre l-au ales în noiembrie 2009 pe belgianul Herman Van Rompuy ca primul preşedinte permanent al Europei şi pe Catherine Ashton, de origine britanică, drept primul şef al diplomaţiei sale.

Fostul premier britanic Tony Blair era citat ca posibil preşedinte al noii UE. Printre posibilii candidaţi pentru a-l asista a fost invocat numele şefului diplomaţiei italiene.

Silvio Berlusconi s-a plâns, de asemenea, de incapacitatea UE de a impune tuturor ţărilor o creştere unică a vârstei de pensionare, "pentru ca guvernele să poată spună: Europa este cea care ne impune, trebuie să facem acest lucru".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici