Bernard Kouchner: Iranul nu are capacitatea de a produce combustibil nuclear

Iranul nu are capacitatea de a produce combustibil nuclear pentru reactorul său de cercetare, plecând de la un uraniu îmbogăţit cu 20 la sută, a declarat, luni, şeful diplomaţiei franceze, Bernard Kouchner, denunţând o orientare "neserioasă".

12 afișări
Imaginea articolului Bernard Kouchner: Iranul nu are capacitatea de a produce combustibil nuclear

Bernard Kouchner: Iranul nu are capacitatea de a produce combustibil nuclear (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iranienii "nu ştiu să fabrice combustibil" pentru reactorul lor nuclear de cercetare plecând de la uraniu îmbogăţit cu 20 la sută, a precizat ministrul, în timpul unei întâlniri cu asociaţia de presă diplomatică.

"A îmbogăţi la 20 la sută, de ce ?", a întrebat el, afirmând că propunerea internaţională făcută în toamnă Teheranului de a-şi îmbogăţi uraniul în străinătate şi de a-l transforma în combustibil nuclear pentru reactorul său nu este negociabilă.

"Toate acestea nu sunt serioase şi nu putem să aplicăm altceva decât sancţiuni, de vreme ce negocierea nu este posibilă", a spus Kouchner. El a recunoscut că Franţa nu dispune în prezent la ONU de suficiente voturi pentru a determina adoptarea unei noi rezoluţii. "Este nevoie de nouă voturi pozitive, nu suntem siguri că le avem în prezent", a menţionat el.

Anunţul unei îmbogăţiri de uraniu cu 20 la sută "este într-adevăr ceea ce putem numi un şantaj al diplomaţiei, dar în acest caz el este cu adevărat negativ", potrivit şefului diplomaţiei franceze. "Să nu fim prea sensibili la diversele declaraţii contradictorii" ale liderilor iranieni, a adăugat el.

"Îmbogăţirea de uraniu este contrară tuturor rezoluţiilor Consiliului de Securitate. Ei nu folosesc uraniu îmbogăţit, deoarece credem că nu pot să fabrice combustibil", a subliniat Kouchner. "Nu este nimic nou, în afară de a câştiga timp", a apreciat ministrul francez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici