Biden afirmă că SUA "vor avea grijă" de balonul chinez, restricţii de zbor

Preşedintele Joe Biden a declarat sâmbătă că Statele Unite "se vor ocupa" de un presupus balon spion chinez care a fost urmărit zburând pe teritoriul Statelor Unite, în timp ce zborurile au fost oprite în jurul Carolinei de Sud din cauza unui "efort de securitate naţională", scrie Reuters.

2287 afișări
Imaginea articolului Biden afirmă că SUA "vor avea grijă" de balonul chinez, restricţii de zbor

Biden afirmă că SUA "vor avea grijă" de balonul chinez, restricţii de zbor

Biden a făcut această remarcă ca răspuns la o întrebare dacă Statele Unite vor doborî balonul de supraveghere la mare altitudine, care a zburat prin ţară în ceea ce Washingtonul numeşte o "încălcare clară" a suveranităţii americane.

Întrebat dacă balonul va fi doborât, Biden a făcut un semn cu degetul mare către reporteri. Liderii militari au recomandat în această săptămână ca balonul să nu fie doborât din cauza riscului de cădere a resturilor, au declarat oficialii, dar acesta se îndreaptă acum spre ape libere.

A fost prima dată când preşedintele, care se afla în Syracuse pentru un eveniment de familie, a făcut referire la balon.

Administraţia Federală a Aviaţiei din SUA (FAA) a suspendat sâmbătă plecările şi sosirile pe trei aeroporturi, inclusiv pe Aeroportul Internaţional Myrtle Beach din Carolina de Sud, din cauza unui "efort de securitate naţională".

FAA a emis o restricţie temporară de zbor pentru a elibera spaţiul aerian în jurul coastei Carolinei de Sud. Notificarea a blocat zborurile în peste 260 de kilometri pătraţi - majoritatea deasupra Oceanului Atlantic, potrivit unui document postat de FAA. Avizul a avertizat că armata ar putea folosi forţa mortală dacă avioanele încalcă restricţiile şi nu se conformează ordinelor de a pleca.

Un fotograf al Reuters aflat în zona Myrtle Beach a putut vedea balonul suspect de spionaj deasupra capului, cu două avioane militare americane zburând alături de acesta.

Balonul l-a determinat pe secretarul de stat american Antony Blinken să amâne o vizită în China în această săptămână, care ar fi trebuit să înceapă vineri.

Amânarea călătoriei lui Blinken, care fusese convenită în noiembrie de Biden şi preşedintele chinez Xi Jinping, este o lovitură pentru cei care o vedeau ca pe o oportunitate aşteptată cu mult timp în urmă de a stabiliza o relaţie din ce în ce mai fracturată între cele două ţări. Ultima vizită a unui secretar de stat american a avut loc în 2017.

China doreşte o relaţie stabilă cu SUA pentru a se putea concentra pe economia sa, lovită de politica zero-COVID, acum abandonată, şi neglijată de investitorii străini alarmaţi de ceea ce văd ca pe o revenire a intervenţiei statului pe piaţă.

Balonul a fost observat miercuri deasupra statului Montana.

China şi-a exprimat regretul că un "dirijabil" folosit în scopuri meteorologice civile şi în alte scopuri ştiinţifice s-a rătăcit în spaţiul aerian american.

Ministerul de Externe al Chinei a declarat sâmbătă că zborul "dirijabilului" deasupra Statelor Unite a fost un accident de forţă majoră şi a acuzat politicienii şi mass-media din SUA că au profitat de situaţie pentru a discredita Beijingul.

Pentagonul a declarat vineri că un alt balon chinezesc a fost observat deasupra Americii Latine, fără a preciza unde anume.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici