Biden i-ar fi spus lui Netanyahu: "Eu sunt sionist"

Când Joe Biden s-a întâlnit cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu cabinetul său de război în timpul vizitei sale în Israel, preşedintele american i-a trasmis: "Nu cred că trebuie să fii evreu pentru a fi sionist, iar eu sunt sionist."

2206 afișări
Imaginea articolului Biden i-ar fi spus lui Netanyahu: "Eu sunt sionist"

Biden i-ar fi spus lui Netanyahu: "Eu sunt sionist"

Politicienii şi generalii adunaţi în sala au dat din cap în semn de aprobare, a precizat pentru Reuters un oficial american aflat în camera respectivă.

Biden, care are origini irlandeze şi catolice, a folosit cuvinte similare în trecut pentru a-şi mărturisi afinitatea pentru Israel. Dar acest moment, care nu a fost raportat anterior, ilustrează modul în care deceniile lui Biden ca unul dintre principalii "prieteni ai Israelului" din politica americană par să îl ghideze în timpul unei crize definitorii pentru preşedinţia sa.

Sionismul este un mişcare politică şi ideologică care promovează dreptul la autodeterminare al evreilor şi stabilirea unui stat evreiesc în Ţara Israelului sau în Palestina istorică. 

"Legătura lui Biden cu Israelul este adânc înrădăcinată în ADN-ul său politic", a declarat pentru Reuters Aaron David Miller, un fost negociator pentru Orientul Mijlociu.

Intrând în politica naţională în 1973, Biden şi-a petrecut următoarele cinci decenii acordând un sprijin de fier pentru securitatea Israelului, dublat de susţinerea paşilor către un stat palestinian - în timp ce a fost senator american, vicepreşedinte al lui Barack Obama şi, în cele din urmă, preşedinte.

Cariera sa a fost marcată de o implicare profundă în conflictul israeliano-arab, inclusiv de o întâlnire adesea povestită cu prim-ministrul Golda Meir, care i-a spus tânărului deputat în 1973, în pragul Războiului de Yom Kippur, că arma secretă a Israelului este că "nu avem unde să mergem în altă parte".

În timpul celor 36 de ani petrecuţi în Senat, Biden a fost cel mai mare beneficiar din istorie al camerei de donaţii din partea grupurilor pro-israeliene, primind 4,2 milioane de dolari, potrivit bazei de date Open Secrets.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici