Biden spune că Hamas trebuie eliminat. Oficialii americani avertizează asupra escaladării situaţiei

Preşedintele american Joe Biden a declarat că el crede că gruparea militantă Hamas trebuie eliminată, dar că ar trebui să existe o cale către un stat palestinian, după ce înalţi oficiali americani au avertizat că războiul dintre Israel şi Hamas ar putea escalada.

348 afișări
Imaginea articolului Biden spune că Hamas trebuie eliminat. Oficialii americani avertizează asupra escaladării situaţiei

Biden spune că Hamas trebuie eliminat. Oficialii americani avertizează asupra escaladării situaţiei

Biden nu crede că trupele americane ar fi necesare pe teren, deoarece Israelul are una dintre "cele mai bune forţe de luptă", chiar dacă navele de război americane s-au îndreptat spre zonă pe fondul confruntărilor tot mai dese de la graniţa de nord a Israelului cu Libanul.
 
Israelul a declanşat o campanie aprigă de bombardamente asupra Fâşiei Gaza ca represalii la atacurile fără precedent ale Hamas de acum opt zile, care au ucis aproximativ 1.300 de israelieni, majoritatea civili.
 
Întrebat dacă este de părere că Hamas trebuie eliminat în totalitate, Biden a răspuns: "Da, asta cred. Dar trebuie să existe o autoritate palestiniană. Trebuie să existe o cale către un stat palestinian", a spus el în timpul unui interviu difuzat duminică de CBS 60 Minutes.
 
Preşedintele american a avertizat că ar fi o greşeală ca Israelul să ocupe Gaza, dar că "eliminarea" Hezbollah şi Hamas este "o cerinţă necesară". El a spus că "ar fi o greşeală pentru Israel să ocupe Gaza din nou".
 
Israelul a capturat şi a ocupat Cisiordania, Gaza şi Ierusalimul de Est în războiul din 1967 din Orientul Mijlociu. Acesta şi-a retras coloniştii şi trupele din Gaza în 2005, înainte de preluarea Fâşiei de către Hamas în 2007, relatează Reuters.
 
Conflictul a dus la o creştere a tensiunilor.
 
"Există riscul unei escaladări a acestui conflict, al deschiderii unui al doilea front în nord şi, bineînţeles, al implicării Iranului", a declarat consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, pentru CBS.
 
Autorităţile din Gaza spun că peste 2.670 de persoane au fost ucise acolo, dintre care un sfert sunt copii. Se aşteaptă ca numărul victimelor să crească, pe măsură ce Israelul se pregăteşte pentru un asalt terestru asupra enclavei mici şi dens populate, care ar putea începe în câteva zile.
 
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat desfăşurarea unui al doilea grup de portavioane sâmbătă, numindu-l un semn al "hotărârii noastre de a descuraja orice stat sau actor non-statal care încearcă să escaladeze acest război".
 
Portavionul Dwight Eisenhower se va alătura unei flote mici, inclusiv masivul portavion Gerald R. Ford, în estul Mediteranei.
 
Biden a declarat că mesajul său către Iran este să nu escaladeze conflictul.
 
Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a avertizat duminică că ţara sa ar putea acţiona, declarând pentru Al Jazeera că a transmis un mesaj oficialilor israelieni că "dacă nu încetează atrocităţile din Gaza, Iranul nu poate rămâne un simplu observator".
 
"Dacă amploarea războiului se extinde, daune semnificative vor fi provocate şi Americii", a avertizat el.
 
Biden a declarat pentru CBS că ameninţarea terorismului în SUA a crescut din cauza tulburărilor tot mai mari din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, el a spus că SUA se pot ocupa de războaiele din Israel şi Ucraina şi îşi pot menţine "apărarea internaţională".
 
Statele Unite îndeamnă Israelul să îşi amâne ofensiva terestră pentru a permite eforturile umanitare pentru locuitorii din Gaza blocaţi în zonă, au declarat mai mulţi oficiali americani.
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici