Big Brother te poate identifica acum şi prin mască

  • O firmă chineză de supraveghere şi-a adaptat algoritmii la condiţiile pandemiei
  • Aplicaţia e folosită în primul rând în sectorul spitalicesc
  • Ea poate fi însă folosită şi în acţiuni represive
1248 afișări
Imaginea articolului Big Brother te poate identifica acum şi prin mască

Big Brother te poate identifica acum şi prin mască

Compania de specialitate Hanwang spune că a lucrat încă de la începutul lunii ianuarie la o tehnologie care poate recunoaşte o persoană, chiar dacă poartă o mască chirurgicală. În condiţiile epidemiei actuale Covid-19, nu te poţi împiedica să crezi că e vorba de o reacţie a autorităţilor chineze la virus. Cu toate acestea, directorul tehnic al brandului, Huang Lei, a declarat că Hanwang a primit cererile de la spitale, chiar înainte ca epidemia să se fi răspândit în întreaga ţară.
 
Problema recunoaşterii faciale mascate nu este nouă, dar aparţine familiei de recunoaştere facială cu ocluzie”, declară Huan Lei, managerul tehnic, menţionând că a întâmpinat provocări similare în nordul ţării, unde condiţiile meteo îi obligă pe oameni să-şi acopere feţele şi urechile. Astăzi, tehnologia este în centrul atenţiei. Ea era folosită iniţial pentru a recunoaşte ”mascaţii” doar în una din două situaţii iar testele de laborator arătau o precizie de doar 95%. El spune acum că precizia în condiţii din lumea reală este chiar mai bună, pentru că mai multe camere pot lua fotografii diferite ale aceleaşi persoane, pentru a îmbunătăţi acurateţea. Astfel, rata de identificare reuşită a ajuns la 99,5%.
 
La început, cererea de recunoaştere facială mascată ar fi vizat doar spitalele ce doreau să recunoască o asistentă care purta o mască. Când virusul a început să se răspândească în regiunea Hubei din China, cererea a explodat, de data aceasta de la staţiile de poliţie, gările şi birourile deja folosind tehnologia pentru a-şi urmări angajaţii. În plus, deşi recunoaşterea facială este acum obligatorie pentru unele tranzacţii din China, tehnologia sa de ocluzie se aplică şi în alte ţări. Potrivit Financial Times, Hanwang a instalat două milioane de camere de supraveghere în toată lumea. Printre clienţii firmei, Turcia şi Pakistanul, unde recunoaşterea facială a urmărit identificarea multor persoane cu barbă.
 
Financial Times relatează că algoritmii pe care se bazează sistemul lui Hanwang încearcă să determine cum ar arăta toată lumea din baza sa de date dacă ar purta o mască. Pentru a-şi îmbunătăţi ipotezele, Hanwang le-a cerut celor 2.000 de angajaţi să se pozeze purtând măşti. Dar a creat de asemenea o bază de date de 6 milioane de oameni care poartă măşti generate artificial. "Cu stiluri diferite, pentru a reflecta cele frecvent purtate în China", spune mass-media.
 
În plus faţă de epidemia actuală de coronavirus, rămâne de văzut dacă această tehnologie nu va fi utilizată în alte scopuri. Întrebat de Financial Times dacă nu va fi folosit, de exemplu, pentru identificarea protestatarilor din Hong Kong, Huang Lei a spus că a auzit de necesitatea unor "măsuri antiteroriste" în regiune. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici