Bilanţul atentatului de la metroul din Minsk: 12 morţi şi peste 100 de răniţi

Cel puţin 12 persoane au fost ucise şi peste o sută au fost rănite, luni seara, într-un atentat la metroul din Minsk, în centrul capitalei belaruse, iar preşedintele Aleksandr Lukaşenko nu a exclus ca explozia să fi fost organizată "din străinătate".

73 afișări
Imaginea articolului Bilanţul atentatului de la metroul din Minsk: 12 morţi şi peste 100 de răniţi

Bilanţul atentatului de la metroul din Minsk: 12 morţi şi peste 100 de răniţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un atentat a fost comis astăzi (luni), către ora locală 17.54 (17.54, ora României), în staţia Oktiabrskaia", a declarat adjunctul procurorului general, Andrei Şved, după o reuniune de urgenţă, convocată de Lukaşenko, la câteva ore după această dramă.

"V-am avertizat că nu vom fi lăsaţi să trăim în pace", a declarat Lukaşenko, citat de agenţia RIA Novosti, în cadrul acestei întâlniri cu oficiali belaruşi de rang înalt.

"Nu exclud (posibilitatea) ca acest «cadou» să vină din străinătate, dar trebuie să ne uităm şi la noi", a adăugat preşedintele, care a însărcinat autorităţile să facă totul pentru a elucida acest caz.

"Şeful KGB, sunteţi personal responsabil de anchetă", a spus el, adresându-se directorului serviciilor de securitate belaruse.

Bilanţul anterior, de 11 morţi, a fost modificat la 12, după decesul unui rănit, în noaptea de luni spre marţi, a anunţat marţi dimineaţa KGB, precizând că, în total 149 de persoane au avut nevoie de îngrijiri, iar 22 dintre ele sunt în stare gravă.

"Vinovaţii trebuie găsiţi în cel mai scurt timp. Răscoliţi toată ţara", a mai declarat Lukaşenko, potrivit RIA Novosti.

Atentatul a fost provocat de explozia unui dispozitiv, echivalentul a 5-7 kilograme de TNT, care era ascuns sub o bancă de pe peron, în faţa celui de-al doilea vagon al unei garnituri de metrou, în staţia Oktiabrskaia, situată la o sută de metri de sediul preşedinţiei belaruse, a declarat ministrul de Interne, Anatoli Kuleşov.

Explozia bombei care conţinea bile de metal cu diametrul de un centimetru a format un crater cu diametrul de circa 80 de centimetri pe peron, a precizat ministrul.

Deflagraţia s-a produs într-o staţie din apropierea preşedinţiei belaruse, a declarat un martor.

La puţin timp după explozie, din staţia de metrou Oktiabrskaia ieşea un fum negru, iar pasagerii ieşeau din subteran cu faţa însângerată, unii având îmbrăcămintea ruptă, potrivit unor martori.

"Sunt mulţi răniţi, nu suntem în măsură să dăm un număr", au declarat serviciile de salvare din oraş.

Imagini televizate au arătat staţia de metrou din care ieşea fum, răniţi întinşi pe jos sau sprijiniţi de coloane, în timp ce alţii fugeau.

"Oamenii sunt evacuaţi din staţie. În staţie este foarte mult fum. Sunt mulţi răniţi la ieşiri", a declarat un corespondent al publicaţiei online belaruse naviny.by, care se afla la faţa locului.

"Oamenii ies însângeraţi din pasajul subteran care conduce la metrou, au mâinile şi faţa acoperite de sânge", a adăugat el.

Belarusul, guvernat în mod autoritarist de Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 16 ani, nu s-a confruntat cu niciun atentat major în ultimii ani.

În iulie 2008, un dispozitiv artizanal a explodat în centrul Minskului, în ziua independenţei acestei foste republici sovietice, în care au fost rănite 50 persoane, potrivit presei.

Explozia de luni are loc pe fondul unor tensiuni politice în Belarus, unde numeroşi opozanţi au fost arestaţi, la sfârşitul lui decembrie, după realegerea controversată a lui Lukaşenko.

Realegerea, cu peste 80 la sută din voturi a lui Lukaşenko, la 19 decembrie, a provocat o importantă manifestaţie a opoziţiei, la Minsk, în care au fost denunţate fraude masive.

Mitingul a fost dispersat fără menajamente de către poliţie, iar peste 600 de persoane au fost arestate.

Douăzeci şi doi de opozanţi se află, în continuare, în închisoare, iar cinci au fugit în străinătate, între care şi un candidat în alegerile prezidenţiale, Ales Mihalevici, care a obţinut azil politic în Cehia.

Câteva zeci de opozanţi, între care mai mulţi candidaţi la alegerile prezidenţiale, au fost inculpaţi pentru "organizarea de tulburări în masă", în urma acestor evenimente, şi riscă până la 15 ani de închisoare.

Guvernul belarus a apreciat, la 5 aprilie, că manifestaţia din decembrie contra realegerii lui Lukaşenko a fost o tentativă de lovitură de stat "complotată cu reprezentanţi din străinătate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici